Program / Evenemang

Ingen människa är en ö

Tema Ingen människa är en ö med Steve Sem-Sandberg, Qaisar Mahmood, Elisabet Kristín Jökulsdóttir och Emöke Lipcsey Andersson.

Tid och plats

7 december
Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg
19:00 (insläpp förköp 18.00, övriga 18.30)

Biljetter och info

Inträde

90 kr, 60 kr för studenter, medlemmar i FCV och deltagare i läsecirkel

Förköp

www.ticketmaster.se

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
Thomas Skuja
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Foto: Fredruk Hjerling

Steve Sem-Sandberg

Steve Sem-Sandberg tilldelades Augustpriset 2009 för sin storslagna dokumentärroman De fattiga i Łódź. Boken blev Sem-Sandbergs internationella genombrott och har sedan dess kommit ut i mer än tjugofem länder. Hans författarskap är flerfaldigt prisbelönat och han har bland annat fått Aftonbladets litteraturpris 1997, Sorescupriset 2007 och De nios stora pris 2009. Hans nya roman Stormen är en hypnotisk skildring av en ö igenvuxen av berättelser och myter.

Foto: Lorna Bartram

Qaisar Mahmood

Författaren Qaisar Mahmood är född i Lahore, Pakistan och bosatte sig i Sverige vid sju års ålder. Mahmood arbetar för närvarande som chef för Riksantikvarieämbetets kulturmiljöavdelning, och har sedan tidigare även arbetat på Riksrevisionen, Svenska Kommunförbundet, Regeringskansliet och Integrationsverket. 2012 utkom han med den mycket uppmärksammade boken Jakten på svenskheten, en bok om oss svenskar och våra idéer om vilka vi är. Han romandebut Halva liv (2016) är en berättelse om en far och en son, ett då och ett nu, och tråden som löper mellan dem. Den handlar även om familj och arv, hemligheter och lögner, passion och plikt och en obetvinglig mänsklig längtan efter att bli hel.

Foto: Heida Helgadóttir

Elisabet Kristín Jökulsdóttir

Elisabet Kristín Jökulsdóttir kommer från Reykjavík och är född den 16 april 1958. Hennes första diktsamling utkom 1989 och hon har sedan dess publicerat diktsamlingar, romaner för barn och vuxna, noveller, skådespel samt skapat dans- och performance-verk. 2015 fick diktsamlingen Ástin ein taugahrúgar. Enginn dans við Ufsaklett Fjöru-priset (det isländska litteraturpriset för kvinnor) och tidningen DV:s läsarpris. Elisabet Kristín Jökulsdóttir utger sina böcker själv, eftersom hon säger att hon bara på det sättet kan bestämma över allt som gäller deras slutliga utformning. Hennes senaste diktsamling Kärleken ett nervvrak. Ingen dans vi fiskarstenen nominerades till Nordiska Rådets pris 2016.

Emőke Andersson Lipcsey

Emőke Andersson Lipcsey är uppvuxen i Budapest, i Ungern, som hon lämnade 1984 för att fly till Sverige. Hon har studerat litteraturvetenskap, historia, lingvistik, datalingvistik och musik i Ungern, Sverige och Frankrike. Författaren har deltagit på olika utställningar med sina visuell-poetiska verk i Ungern, Frankrike, Sverige och i USA. På senare tid skriver hon mest romaner och vill förnya den traditionella romanformen på olika sätt. Hennes andra roman ”Taurus blogg” har förvisso en handling i en traditionell mening, men romanen är skriven i bloggform. Karaktärernas liv balanserar på gränsen mellan det verkliga livet och den virtuella verkligheten.