Jag skriver i dina ord

jagskrivergul

Skrivtävling för gymnasieelever

Tävlingen är avgjord! Här kan du läsa de vinnande bidragen och juryns motiveringar.

Deadline har nu passerat och juryn är i fart med att läsa bidragen. Tack till dig som skickat in din text! I slutet av april kommer vi ge besked för alla som deltagit. På vår säsongsfinal 11 maj i Göteborg kommer vi sedan att presentera och prisa vinnarna.

Litteraturhistorien är på många vis en ekokammare, där författare i alla tider tagit inspiration av varandra. Det unika är sällan så unikt som vi tror. Sätten att förhålla sig till tidigare verk är många och kan ta sig väldigt olika uttryck. Ibland lånar man en rad. Ibland en hel världsbild.

Jag skriver i dina ord är tävlingen där gymnasieelever i Västra Götalandsregionen får möjlighet att utveckla sitt språk och skrivande i dialog med poesin. Vi utlyser härmed andra upplagan av Jag skriver i dina ord!

 

Tävlingsregler

Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text, utifrån en redan existerande dikt eller låttext. En jury bestående av författare utser tre vinnande bidrag, som tilldelas pris.

Själva bidraget får vara om max 6 000 tecken inkl blanksteg. Bidraget får vara skrivet av fler än en författare, men behandlas som ett bidrag. Endast ett bidrag per deltagare. Deadline är 31 mars.

 

Pris

1:a pris – 5 000 kr, bokpaket och publicering i tidskriften ponton

2:a pris – två personer får 999 kr var och varsitt bokpaket

Prissumman har skänkts av pennföretaget Ballograf som dessutom förärar varje vinnare med två graverade pennor. Bokpaketen delas ut av Albert Bonniers förlag. Dessutom tilldelas varje vinnare ett diplom och bidragen kommer att publiceras på vår hemsida.

 

Inlämning

Skicka ditt bidrag via mail till jagskriver@forfattarcentrum.se. Bifoga textfilen. Den ska se ut enligt följande:

1:a sidan – Ange ditt namn, skola, bidragets titel, dina kontaktuppgifter (mail och telefonnummer).

2:a sidan – Ange titeln på ditt bidrag överst på sidan. Glöm inte heller att skriva vilken dikt eller låttext och upphovsman som inspirerat ditt bidrag. Därefter följer bidraget. Texten får vara om max 6000 tecken inkl blanksteg. 12 punkters storlek och 1,5 radavstånd. OBS! Varje text läses anonymt av juryn, så skriv inte ditt eget namn på någon av sidorna för själva bidraget.

 

Årets jury

Jerker Sagfors Foto: Emelie Asplund

 

Jerker Sagfors skriver poesi och prosa och debuterade 2007 med diktsamlingen ”Grön, grön.” Han startade 2001 Dekadans och arrangerar sedan dess Trollhättans poesifestival. 2015 gav han ut diktsamlingen, De döda kommer från Karelen.

 

 

jonasson_ingela_3

 

Ingela Jonasson är fackboksförfattare och keramikkonstnär. Debuterade med Pyssla tillsammans på Rabén & Sjögren hösten 2010, senast utgiven med Julpyssla tillsammans. Vill främja barn- och ungdomslitteraturen.

 

 

Mikael_Thornqvist

 

Mikael Thörnqvist är född och uppvuxen i Göteborg. Han är författare till de sju böckerna i serien Bollkänsla som handlar om Emma och hennes fotbollslag Uddens BK. 2012 utsågs han till Årets författare, av Författarcentrum Väst och Västsvenska författarsällskapet.

 

 

2015 års vinnare

Röda ögon
Maria Absim
Hvitfeldtska gymnasiet, Göteborg

Juryns motivering: ”Med en infraröd blick på världen framträder samhället i sin våldsamhet när poeten bläddrar i dagarna. Med säker rytm ges stadga åt ett raseri som blir till motstånd och en röst som ger existensen en djup klang.”

De blekta
Klara Asklund
Kunskapskällan, Herrljunga

Juryns motivering: ”Det lyser om språket medan världen tappar färg. Här framträder tillstånd som det knappt finns ord för samtidigt med de gamla välbekanta rädslorna och förtrycken kring att få känna och leva som man måste.”

Den beväpnade flickan
Rebecca Runesson
Västerhöjdsgymnasiet, Skövde

Juryns Motivering: ”Beväpnad med ett krängande egensinne skapas en legend om att i splittring och förvirring uppfinna ett sätt att möta världen. I en värld där man letar efter identitet och tillhörighet.”

För inspiration och ytterligare tankar om förhållandet till tidigare verk publicerar vi här intervjuer med fyra västsvenska författare, Göran MoldénElin BoardyAndrés Stoopendaal och Helena Eriksson.

Är du lärare? Skriv gärna till oss med frågor och önskemål om studiematerial:  poesiochprosa@forfattarcentrum.se

Tävlingen arrangeras av Forum för poesi och prosa med stöd av Kulturrådet och Västra Götalandsregionen. Forum för poesi och prosa drivs av Författarcentrum Väst.