Jubileumsåret /

Jag skriver i dina ord

Skrivtävling för gymnasieelever

Årets upplaga av Jag skriver i dina ord hittar du här.

Av de 200 bidragen som kom in till vår skrivtävling Jag skriver i dina ord, har tre vinnare nu utsetts av juryn.

Juryn har haft ett rolig och svår uppgift. Här berättar Ola Nilsson lite om juryarbetet, hur det varit och vilka tankar som väckts under läsningens gång.

Tack till alla er som deltagit med era texter!

 

Litteraturhistorien är på många vis en ekokammare, där författare i alla tider tagit inspiration av varandra. Det unika är sällan så unikt som vi tror. Sätten att förhålla sig till tidigare verk är många och kan ta sig väldigt olika uttryck. Ibland lånar man en rad. Ibland en hel världsbild.

Under gymnasietiden är det många som söker efter sin egen röst. Då kan litteraturen, både läsning och skrivande, vara ett stort stöd. Jag skriver i dina ord är en tävling där gymnasieelever i Västra Götalandsregionen får möjlighet att utveckla sitt språk och skrivande i dialog med poesin.

 

Tävlingsregler

Tävlingen går ut på att skriva en egen valfri typ av text, utifrån en redan existerande dikt eller låttext. En jury bestående av författare utser tre vinnande bidrag, som tilldelas pris.

Själva bidraget får vara om max 6 000 tecken inkl blanksteg. Bidraget får vara skrivet av fler än en författare, men behandlas som ett bidrag. Endast ett bidrag per deltagare. Deadline är 8 mars. (OBS! Förlängt datum).

Pris

1:a pris 5 000 kr och publicering i tidskriften ponton

2:a pris två personer får 1000 kr var

Varje vinnare tilldelas även diplom, varsitt bokpaket från Albert Bonniers förlag, två graverade pennor från Ballograf och en prenumeration på tidningarna ponton och Skriva. Bidragen kommer också att publiceras på vår hemsida.

 

Inlämning

Skicka ditt bidrag via mail till jagskriver@forfattarcentrum.se. Bifoga textfilen. Den ska se ut enligt följande:

1:a sidan – Ange ditt namn, skola, bidragets titel, dina kontaktuppgifter (mail och telefonnummer).

2:a sidan – Ange titeln på ditt bidrag överst på sidan. Glöm inte heller att skriva vilken dikt eller låttext och upphovsman som inspirerat ditt bidrag. Därefter följer bidraget. Texten får vara om max 6000 tecken inkl blanksteg. 12 punkters storlek och 1,5 radavstånd. OBS! Varje text läses anonymt av juryn, så skriv inte ditt eget namn på någon av sidorna för själva bidraget.

Jury

Kristofer Folkhammar

Kristofer Folkhammar är författare och kritiker. Han har gett ut två böcker; romanen Isak & Billy och diktsamlingen När han kysste mig förlorade jag allt. Folkhammar har också varit redaktör för den anrika kulturtidskriften Ord&Bild.

 

Jila Mossaed

Jila Mossaed är poet. Hon kom till Sverige från Iran 1968. Hon har givit ut romaner och diktsamlingar, både på persiska och svenska. Senast kom diktsamlingen, Ett ljud som bara jag kan.

 

 

Ola Nilsson

Ola Nilsson gav 2010 ut romanen Hundarna, som tillsammans med Änglarna och Kärleken gömmer minnet, bildar en trilogi om folket och livet i Jämtland. I vår är han aktuell med romanen Isidor och Paula.

 

 

Hanna Wikman

Hanna Wikman debuterade med romanen Lift, som kan beskrivas som en klassisk vägbok om en slyngel på drift, med lesbisk kärlek och vägdamm. Hon skriver också journalistik, poesi, fanzines och sysslar med folkbildning och bokkaféarbete.

 

 

För inspiration och ytterligare tankar om förhållandet till tidigare verk publicerar vi här intervjuer med fyra västsvenska författare, Göran MoldénElin BoardyAndrés Stoopendaal och Helena Eriksson.

Är du lärare? Skriv gärna till oss med frågor och önskemål om studiematerial: poesiochprosa@forfattarcentrum.se

Tävlingen arrangeras av tioårsjubilerande Forum för poesi och prosa med stöd av Svenska PostkodLotteriet.