Bit för bit

Tema Bit för bit med Jonas Hassen Khemiri, Agneta Pleijel, Tone Hødnebø och Axîn Welat

Tid och plats

2 december

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00, insläpp från 18:00

Biljetter och info

Förköp

Evenemanget är utsålt.

Förtäring

Mat och dryck - fullständiga rättigheter

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Foto: Pierre Björk

Jonas Hassen Khemiri

Jonas Hassen Khemiri, född 1978 i Stockholm, är en av våra mest hyllade och lästa författare och dramatiker. Romanerna Ett öga rött, Montecore – en unik tiger och Jag ringer mina bröder har översatts till ett femtontal språk och hans pjäser har spelats av över femtio internationella teaterkompanier. För sina böcker har Khemiri tilldelats bland annat Borås Tidnings Debutantpris, Sveriges Radios Romanpris, Tidningen Vi:s litteraturpris, Aniarapriset samt PO Enquists pris för unga författare på väg ut i Europa. 2015 belönades han också med Augustpriset för romanen Allt jag inte minns. Hösten 2018 utkom han med romanen Pappaklausulen. I den återvänder en pappa till Sverige och försöker återfinna platsen i sin gamla familj, där barnen har blivit vuxna och lever egna, problemfyllda liv.  ”Smart och enkel, och med en storhet gömd i detaljerna, i människomönstren som blottas, är ’Pappaklausulen’ Khemiris bästa roman – och dessutom en av litteraturårets klaraste höjdpunkter”, skriver Expressen.

Agneta Pleijel

Agneta Pleijel är en av Sveriges främsta skönlitterära författare. Sedan debuten 1970 har hon verkat både som romanförfattare, poet och dramatiker. Pleijels böcker har översatts till en rad språk och hon har mottagit flera stora litterära priser, bland annat Svenska Akademiens nordiska pris och Övralidspriset. I vår kommer romanen Sniglar och snö, den efterlängtade tredje delen i den självbiografiska sviten av böcker som inleddes med de kritikerhyllade och vida lästa Spådomen – en flickans memoarer och Doften av en man. Sniglar och Snö tar vid från de första yrkesåren och fortsätter fram till det egna författarskapet.

Foto: Göran Segeholm

Tone Hødnebø

Tone Hødnebø är en prisad norsk lyriker. Hon är även översättare och redaktör, och har varit handledare på Litterär Gestaltning vid Göteborgs Universitet. Hon debuterade med samlingen Larm 1989 och har sedan dess gett ut fem diktsamlingar, senast Nedtegnelser (2008). Som en av Norges betydande poeter och med anledning av den sparsamma utgivningen, emotses varje ny bok som en händelse i hemlandet. Det som kännetecknar hennes poesi är framförallt civilisationskritiken, där hon ställer den individuella uppfattningen mot ideologiska, ekonomiska och politiska strukturer.

Axîn Welat

Axîn Welat kommer från den syriska delen av Kurdistan. Hon skriver dikter på kurdiska och arabiska samt översätter. Diktsamlingen En aprikos två körsbär kom ut på svenska 2012.