Bort och hem igen

Tema Bort och hem igen med Mats Jonsson, Tove Folkesson, Gunnar Källström, Felicia Stenroth

Tid och plats

6 september

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00, insläpp från 18:00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Mats Jonsson

Mats Jonsson har givit ut de självbiografiska serieromanerna Unga norrlänningar, Hey Princess, Pojken i skogen, I detta satans rum och Mats kamp. 2017 nådde Mats en ny och större publik med Nya Norrland, om den växande klyftan mellan stad och landsbygd och den ekonomiska och befolkningsmässiga dräneringen av framförallt Norrlands inland. Hösten 2021 utkom När vi var samer där Mats Jonsson berättar sin egen samiska historia och hur det gick till när svenska staten utplånade skogssamerna som kulturell grupp. Som första serieroman någonsin nominerades den till Augustpriset i den skönlitterära kategorin.

Tove Folkesson

Tove Folkesson, född 1981, har fått stort erkännande för sin trilogi som inleddes med Kalmars jägarinnor och har bl.a. tilldelats SvD:s litteraturpris. Tove Folkesson är bosatt på Öland och är även verksam som musiker och undervisar i skrivande. 2021 utkom hennes senaste roman Den stora kyrkan. En personlig och poetisk berättelse om att föda – att sitta vid en dödsbädd med putande mage, känna livet spränga fram genom en, nästan höra kroppen klyvas. Det är en berättelse om livets naturliga liturgi: Att sörja ett försvunnet barn. Att sörja för bröllop och begravning. Att söka förlossning, och bli förlöst.

Gunnar Källström

Gunnar Källström, uppvuxen i Småland, numera boende i Göteborg, debuterade med en diktsamling 1998, Utbildningar och kurser. Som musiker framträder han solo eller i olika konstellationer, till exempel med Fridens liljer, som sedan skivdebuten 2004 strävar efter ett sound hemmahörande i 30-40-talets hotjazz, som lindar in den svenska fäbodtrallens vemod i lätt cigarettrök från underjordiska klubbar. Gunnar Källström romandebuterade 2017 med Säg att du älskar mig, tre gånger, där huvudpersonen Ragnar växer upp med en missbrukande mamma, en sjuk pappa och tre äldre bröder, men finner en tillflyktsort hos sin mormor i mörkaste Småland, där de gamlas berättelser om bygdeoriginal och sällsamma händelser ger honom livsviktig näring.

Foto: Magnus Liam Karlsson

Felicia Stenroth

Felicia Stenroth är född 1990 och bosatt i Stockholm. Hon har givit ut romanerna Bilder som inte angår mig (2012) och Indianlekar (2015), samt diktsamlingen En människa tvättar sig ren i en sjö (2017). Hösten 2020 utkom romanen Handens rörelser, som handlar om arbete, fattigdom, vardag, ensamhet och kärlek. Den handlar också om det förflutnas ständiga närvaro i nuet. Ida, romanens huvudperson, arbetar på ett callcenter på tolfte våningen i ett hus i utkanten av staden. Hon är kär i Edita. Bakom sig har hon en ekonomiskt utsatt tillvaro med en känslomässigt oförutsägbar förälder. En klassresa går inte i en rak linje. Den är en ständig rörelse mellan olika tider och situationer. Boken utnämndes till en av höstens viktigaste romaner av Dagens Nyheter.