
Broar
Tema Broar med Patrik Svensson, Helena Granström, Anna-Karin Hellqvist och Mona Monasar
Tid och plats
4 mars
Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg
19:00, insläpp från 18:00
Biljetter och info
Förköp
Köp din biljett via denna länk!
Tillgänglighet
Arrangör
Författarcentrum Väst
Kontaktperson
Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Patrik Svensson
Patrik Svensson är född 1972 i Kvidinge och arbetar som journalist på Sydsvenskans kulturredaktion. Hans debutbok, Ålevangeliet, belönades med Augustpriset för årets bästa fackbok 2019. Ålevangeliet är en bok om världens mest gåtfulla fisk, en fisk som gett upphov till sitt eget mysterium inom naturvetenskapen, nämligen: “ålfrågan.” Det är en fisk som alla från Aristoteles till Sigmund Freud försökt förstå sig på, utan att lyckas, och som nu dör ifrån oss. Men “Ålevangeliet” är också en bok om författaren och hans far och om hur ålen förde dem samman. Det är en berättelse om ursprung och början – om livet och hur det bör levas. Samtidigt är det också en berättelse om hur man hanterar döden.

Helena Granström
Helena Granström debuterade 2008 med Alltings mått, en poetisk essä. Året därpå kom Osäkerhetsrelationen, en versroman om kvantfysikens kris på slutet av 1920-talet. Därefter har hon utkommit med flera uppmärksammade, särpräglade och infallsrika böcker, som Infans (2011), Hysteros (2013) och Standardmodellen (2018). Som skribent har hon gjort sig känd som en civilisations- och systemkritisk röst, som bland annat resonerat ifrågasättande om teknikens inverkan på vårt samhälle eller vår allmänna syn på relationen mellan barn och förälder. Under våren utkommer hon med Betydelsen av kärlek, en djärv och lekfull roman som bland annat ställer frågan om det verkligen är möjligt för två människor att nå fram till varandra.

Anna-Karin Hellqvist
Anna-Karin Hellqvist är författare, uppvuxen och boende i Göteborg. Hon arbetar även som sjuksköterska. Hon debuterade tidigt med diktsamlingen Den oslutbara cirkeln. Under en följd år drev hon också bloggen Knivtid, som hade en trogen skara läsare. Femton år efter debuten utkom till sist boken Det vita bläcket (2015), en indiebok som inte gick att köpa i bokhandeln men som ändå fick uppmärksamhet. Det vita bläcket är en prosalyrisk samtidsbetraktelse, och enligt författaren, ett litet manifest, som är svårt att sammanfatta. Feminism, sex, klass, ofrivillig barnlöshet – skildrat i en kärlekshistoria med egen kraft och staden Göteborg som fond.

Mona Monasar
Mona Monasar är född 1998 av somaliska föräldrar. Hon har vuxit upp i Tensta, utanför Stockholm. Hon skriver poesi och prosa och har vunnit Tensta Konsthalls textpris för sitt skrivande. Hon har också deltagit i spoken word-tävlingen “Ortens bästa poet”. Hennes texter rör sig kring psykisk ohälsa, rasism och fördomar, den afrikanska diasporan och vad det innebär att växa upp som svart, muslimsk flicka i 2000-talets Sverige. Mona Monasars “Modersmål” är ett slag på käften med sin lyrisk attack; så är det att ha flera språk, så är det att bli ifrågasatt för sin identitet, så är det att bära föräldrars sorg i sin kropp”, skrev Göteborgs-Posten.