Frånvaro
Tema Frånvaro med Lasse Berg, Mats Kempe, Samira Motazedi och Ursula Andkjær Olsen (DK)
Tid och plats
6 mars
Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg
19:00, insläpp från 18:00
Biljetter och info
Förköp
Köp din biljett via denna länk!
Tillgänglighet
Arrangör
Författarcentrum Väst
Kontaktperson
Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50
Lasse Berg
Lasse Berg har i årtionden ägnat sig åt att beskriva världen för lyssnare, tittar och läsare i böcker, TV-filmer, reportage och radioprogram. 60- och 70-talet ägnade han åt Asien. Därefter var han bosatt i södra Afrika, Rwanda och Etiopien fram till 2008. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100 000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för Skymningssång i Kalahari. I vår är han aktuell med Ändå inte försvunnen – Om sorg, tröst och att vara människa, som tar sin utgångspunkt i hans egen sorg över sin dotters plötsliga död i en osannolikt olycka några år tidigare. I boken bearbetar han händelseförloppet och den svåra förlusten. Men han tar sig också an sorgen som ämne genom att söka i människans ursprung. Att älska, mista, sörja och trösta – kanske är det detta som gör oss mänskliga?
Mats Kempe
Mats Kempe debuterade 1996 med den kritikerrosade novellsamlingen Jag minns aldrig mina drömmar, som även belönades med Katapultpriset. Hans stil kan beskrivas som prosalyriskt med ett särskilt sinne för vardagliga stämningar och känslolägen, där det outtalade får stor betydelse. Efter en följd kritikerhyllade romaner och novellsamlingar, som Saknar dig sällan så mycket som nu (2001) och Tiden angrips först, resten är oviss väntan (2008), är han nu aktuell med romanen Havet. Här följer han den engelska sångerskan Sandy Dennis, som dog 1978, 31 år gammal. Två år senare hade även hennes bror och mamma gått bort. Hennes pappa Neil blev familjelös och överlevde sin familj med 18 år. Havet är en roman om musik, litteratur, tennis och det sydengelska landskapet – men också en berättelse om vad som gör livet värt att leva. “En melankolisk och lågmält humoristisk roman tar form som ger så mycket mer än en devot artistbiografi eller något naket ångestbiografiskt om en medelålders tvåbarnsfar som gillar tennis och vars fru får ett cancerbesked. Olika rum öppnas, där är havet, som på Louvren, där är skrivprojektet, där är deras, våra, mitt banala korta liv, där är Sandy Dennys frånvaro”, skriver Aftonbladet.
Samira Motazedi
Samira Motazedi är uppvuxen i Iran, där hon bl.a. studerat ekonomi. Efter att ha dömts till döden för brott mot den islamiska regimens regelsystem kom hon till Sverige och sökte asyl 2012. En ansökan som avslogs i maj 2013. Sedan dess har hon stridit för att Migrationsverket ska ompröva hennes ärende samtidigt som hon har skrivit om den svenska asylprocessen och om regimen i Iran på sin blogg på tidskriften Gläntas hemsida samt t.ex. i Aftonbladet och ETC. 2017 kom hennes bok En gång i veckan drömmer jag att jag är i Iran, som består av ett urval av texterna från Glänta-bloggen. Sammantaget bildar de ett uppfordrande vittnesmål om en europeisk asylpolitik som tvingar människor att försätta sig i allt farligare situationer för att bevisa sitt behov av att få stanna – och där tiden blivit ett vapen i händerna på myndigheterna.
Ursula Andkjær Olsen
Ursula Andkjær Olsen är född 1970 och har sedan debuten 2000 gett ut nära tjugo böcker. Hon har även skrivit dramatik och samarbetat med konstnärer och musiker. Hon räknas till Danmarks allra främsta samtidspoeter och har bland annat tilldelats Montana-priset, Danmarks kritikerpris, Dan Truell-priset samt nominerats till Nordiska rådets litteraturpris. Senaste boken på svenska heter Utgående farkost och utkom 2018. I denna diktsamling samlar hon all kroppens sårbarhet för att göra den osårbar. Kompromisslöst och ursinnigt skriver hon fram skapelsen av en ny, hård människa. Med ett språk som gnistrar och fräser och Andkjaer Olsens suggestiva musikalitet framstår självhatet som en nödvändig del av ett meningsfullt liv där vi ska hata oss själva såsom vi hatar vår nästa.