Göteborg
Nina Björk, David Norlin, Jörgen Gassilewski och Kajsa Sundin
Tid och plats
6 november
Musikens Hus, konsertsalen
19:00
Biljetter och info
Förköp
Köp din biljett via denna länk!
Tillgänglighet
Arrangör
Författarcentrum Väst
Kontaktperson
Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50
Nina Björk
Nina Björk debuterade 1996 med Under det rosa täcket, som blivit en milstolpe och feministisk klassiker. Hösten 1999 kom essäsamlingen Sireners sång – tankar kring modernitet och kön, som ledde till att hon belönades med Gerard Bonniers essäpris. I Lyckliga i alla sina dagar (2012) belyste hon vår tids syn på människors och pengars värde. Hon har under hela sin verksamma tid varit en uppmärksammad debattör med starka och ofta samtidskritiska åsikter och frågeställningar. I höst är hon aktuell med Medan vi lever, som beskrivs som en intellektuell självhjälpsbok i skrollandets tid. “… helheten är härlig. Nina Björk vill mer för oss, har högre tankar om människan. Hon kompromissar inte med sina principer, men anstränger sig för att hitta en tankepartner i sin läsare. Hon jobbar sig envetet framåt för att göra sig begriplig och vara till nytta. Det är i allra högsta grad meningsfullt”, skriver Aftonbladet.
David Norlin
David Norlin bor i Göteborg och arbetar vid sidan av skrivandet som psykolog. Han debuterade 2016 med den kritikerrosade romanen Dagar utan ljus, nätter utan mörker, som nominerades till Katapultpriset för årets bästa debut. Tidigare i går utkom hans andra roman, den omgångsrika (927 sidor!) Vikarien, som liksom debuten också rosades av kritikerna och dessutom redan har nått en större läsekrets. Den beskrivs som en stor roman om det lilla livet och handlar om Anna, som söker en plats i livet där hon är någons förstahandsval och inte bara en tillfällig besökare. Hon möter tväbarnspappan och ser möjligheter till ett nytt liv – men det förflutna gör sig påmint i form av oro och tvivel. “Romanen känns, trots sina 930 sidor, inte lång. En sådan lyhördhet och litterär precision att det nästan tar andan ur läsaren”, skrev Yukiko Duke i Vi Läser.
Jörgen Gassilewski
Jörgen Gassilewski debuterade 1987 med diktsamlingen Du. Sedan dess har han främst varit aktiv som poet men även som romanförfattare. Han har givit ut ett tiotal böcker i olika genrer, däribland romanen Göteborgshändelse, som var hans första roman och nominerades till Augustpriset. Till samma pris nominerades även romanen Hastigheten från 2017. 2021 tilldelades han årets Erik Lindegren-pris. I år utkommer han med romanen Leken, som utspelar sig under en dag på förskolan Fiskeboden. Ur fyraåriga Junis perspektiv levandegörs denna centrala men sällan skildrade plats i samhället på barnets och miljöns villkor. Det är en existentiell roman om att vara människa i en ålder vi alla har varit men få av oss minns. “En bok om ett barn, sett ur barnets perspektiv, men skriven för en vuxen läsare. Resultatet är ett förbluffande och fascinerande existentiellt drama. (…) Jörgen Gassilewski lämnar ingen oberörd när han vrider och vänder perspektiven på detta sätt”, skrev Upsala Nya Tidning.
Kajsa Sundin
Kajsa Sundin skriver både poesi och prosa och är dessutom verksam som översättare. Hon debuterade med diktsamlingen Definition 2007. Romanen För att de ville det utkom 2018 – och två år senare kom den grafiska diktboken, Vems ansikte är det? i samarbete med poeten Niclas Nilson och illustratören Mikaela Wei. I höst är hon aktuell med poesiboken Hennes affär, som berättar en kärlekshistoria om en ensamstående mammas vars höghusliv omkullkastas av den romantiska kärleken. Passionen påverkar både de som står utanför förälskelsen och de som är i den. I dialog med den italienska renässanspoeten Gaspara Stampa skriver Kajsa Sundin kärleksdikter som både besjunger, ifrågasätter och skojar med förälskelsen.