Göteborg

Andrev Walden, Amanda Svensson, Zhiwar Rashid och Steinar Opstad

Tid och plats

7 februari

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Andrev Walden

Andrev Walden är journalist, krönikör och ilustratör. Han växte upp i Norrköping men bor numera i Stockholm. Hans första bok, Ditt lilla mörker i ljuset, var en samling av hans uppskattade krönikor som utkom 2018. 2023 debuterade han som romanförfattare med Jävla karlar, en debut som tog såväl läsare som kritiker med storm. Den belönades också med Augustpriset. Jävla karlar är en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger jävla karlar och om att som barn har sju olika pappor på sju år. “Andrev Walden har skrivit en klassiker”, hävdade Kulturnytt. Göteborgs-Posten skrev: “Walden imponerar stort med sitt omtänksamma berättande och unika filter mot verkligheten.”

Amanda Svensson

Amanda Svensson är författare och översättare. 2008 gjorde hon uppmärksammad debut med Hey Dolly. Tre år senare utkom Välkommen till den här världen, som nominerades till Augustpriset och med romanen Allt det där jag sa till dig var sant (2014) var det klart att hon var en av sin generations mest intressanta romanförfattare. 2019 tilldelades hon också Per Olov Enquists pris samt Svenska Dagbladets litteraturpris för romanen Ett system så magnifikt att det bländar. Hösten 2023 utkom hon med romanen Själens telegraf, som på olika tidsplan följer huvudpersonen Iris som trettonåring, en sommar då barndomen tar slut, och som nittonåring och student i Glasgow. “Det är en roman som har höjda ögonbryn och dunkande hjärta, som liknar en barnmorsketratt eller ett stetoskop, som kan användas för att kunna lägga örat mot allt vi inte ser hos varandra och lyssna”, skrev Expressen.

Zhiwar Rashid

Zhiwar Rashid föddes 1988 i flyktinglägret Saryas i Kurdistan. Han växte upp i Halabja men är numera bosatt i Göteborg. Han är utbildad socionom. Efter att ha gått Biskops-Arnös författarutbildning 2016-2018 debuterade han 2023 med romanen Under mullbärsträdet. I boken växer Azad upp ensam med sin mamma i en orolig närhet där vissa frågor aldrig får ställas, vissa ämnen aldrig beröras. När Azad flytta hemifrån för att studera vågar han ställa de förbjudna frågorna till sin mamma. Svaren blir en vindlande historia om landet de har lämnat bakom sig och deras kamp för överlevnad. Under mullbärsträdet är en berättelse om att skapa band till det förflutna som gör framtiden möjlig – och om tystnadens och berättandets kraft i en människas liv. “Språket är rättframt, ursäktar sig aldrig. (Zhiwar Rashid) låter de fulaste, mest hatiska och oförstående tankarna hos sin huvudkaraktär komma fram ofiltrerat. Det är båda uppfriskande och smärtsamt. Framför allt är det så troget och lojalt karaktärerna att jag litar på vartenda ord”, skrev Nioosha Shams i Aftonbladet.

Steinar Opstad

Steinar Opstad debuterade som poet 1996 med Tavler och bud, som belönades med Tarjei Vesaas debutantpris. Hans diktning har ett allvar och patos som blandas med ett öppet tilltal: tron, kärleken, tillvarons olika utmaningar blottläggs och utmanas med stor ärlighet. Han introducerades på svenska 2012 med urvalsvolymen Den lyckligaste av alla ensamheter. Därefter har flera av hans diktsamlingar översatts till svenska och fått ett lyhört och intresserat mottagande. I sin senaste diktsamling, Att vara flera (på svenska 2023) utvecklar han några av motivkretsarna från de tidigare böckerna: gudstron, fader-son-relationen och kontrasten mellan stad och land. Vad händer med jaget när pappan dör? Vad blir pappan i sin frånvaro? Kan döden ens erbjuda nya möjligheter för jaget? “Opstad rör sig i allegorins gränsland, men skriver allt annat än allergorier. Det är en svår och vacker konst”, skrev Gabriel Itkes-Sznap i Dagens Nyheter.