Hitta rätt

Tema Hitta rätt med Theodor Kallifatides, Isabelle Ståhl, Frej Haar och Bjørn Rasmussen

Tid och plats

4 oktober

19:00

19.00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Theodor Kallifatides

Theodor Kallifatides emigrerade till Sverige som 20-åring 1964. Till en början arbetade han som diskare och tidningsbud samtidigt som han läste Strindberg för att lära sig svenska. Sedan debuten 1964 har han skrivit sina böcker på svenska och skrivit om dem på grekiska för utgivning i hemlandet. Efter senaste romanen, Hennes läppars svalka (2014) bestämde sig Kallifatides för att sluta skriva och sa upp arbetsrummet han gått till i decennier. Men utan skrivandet blev han vilse. Senaste boken Ännu ett liv är det som växer fram när han väl hittar tillbaka till skrivandet igen. Det är en njutbar, lätt och filosofisk skrift om minnet och språket, kärleken och tidens gång.

Isabelle Ståhl

Isabelle Ståhl är en av våra mest profilerade yngre skribenter och kritiker, numera verksam på Svenska Dagbladet. Våren 2017 debuterade hon med romanen Just nu är jag här, en roman om sökandet efter något varaktigt i en avförtrollad tid. Huvudpersonen Elise studerar konst, konsumerar, Tinder-dejtar och framlever dagarna på Stockholms gator, i en stadsskildring som för tankarna till Hjalmar Söderberg. Romanen hyllades för sitt exakta gehör för samtiden och Amanda Svensson avslutar sin anmälan i Expressen med att “det är med grace, elegans, en smula humor och noll moralism som Isabelle Ståhl skriver fram sin bild av 2000-talets mal de siècle – det tillstånd där avstånd och närhet fått nya, okända valörer och allt fler somnar med en telefon i handen istället för en annan hand.”

Foto: Patrik Petroff

Frej Haar

Frej Haar är svensk mästare i Poetry Slam 2017. Hen säger själv att “jag skriver om saker som får mig att skaka”. Temat är ofta identitet, transperspektiv och relationer och dikten som hen tog hem SM med beskriver Haar som en ”hyllning till transkvinnor och andra transfeminina.” För sin vinst i SM kommer Haar publiceras i Lyrikvännen, läsa på Ordsprak, Forum för poesi och prosa mm.

Bjørn Rasmussen

Bjørn Rasmussen är en dansk författare och dramatiker. 2011 gav han ut romanen Huden er det elastiske hylster der omgiver hela legemet, för vilken han tilldelades det prestigefyllda Montana-priset och Europeiska Unionens litteraturpris. 2015 publicerades Ming, en av de senaste årens mest hyllade danska diktsamlingar och nu är aktuell i svensk översättning. Ming är sista stavelsen i Rasmussens döde fars namn, Flemming och dennes smeknamn som liten. Ming är också bräckliga oersättliga vaser från Kina. Boken är en sorgeseglats genom poetens förhållande till fadern, berättad med språklig styrka och chockerande uppriktighet.