I tiden
Tema I tiden med Marie Hermanson, Peter Fröberg Idling, David Väyrynen och Johanna Boholm (FIN)
Tid och plats
7 mars
Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg
19:00, insläpp från 18:00
Biljetter och info
Förköp
Köp din biljett via denna länk!
Tillgänglighet
Förtäring
Mat och dryck – fullständiga rättigheter
Arrangör
Författarcentrum Väst
Kontaktperson
Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50
Marie Hermanson
Marie Hermanson växte upp i Sävedalen utanför Göteborg. Hon har bakgrund i en mängd yrken, som journalist, mentalskötare, korrekturläsare och informatör. Hon debuterade 1986 med novellsamlingen Det finns ett hål i verkligheten. Sedan dess har hon skrivit elva romaner, däribland Musselstranden, Mannen under trappan och Himmelsdalen. I år är hon aktuell med Den stora utställningen, en roman som utspelar sig 1923 under Världsutställningen i Göteborg. På plats finns den unga journalisten Ellen, men också polisen Nils. När ryktet sprids att Einstein ska hålla sin Nobelföreläsning på utställningen sätts plötsligt hotfulla antisemitiska krafter i rörelse.
Peter Fröberg Idling
Peter Fröberg Idling är författare, kritiker och litteraturredaktör i tidningen Vi. Han debuterade med den skönlitterära dokumentärboken Pol Pots leende (2006). Sex år senare återvände han i litterär form till Kambodja, med den Augustprisnominerade romanen Sång till den storm som ska komma (2012). Nu är han aktuell med den kontrafaktiska romanen Julia & Paul – en försommarberättelse. Den utspelar sig i ett samtida Sverige som tog en annan, revolutionär väg i och med hungerkravallerna 1917. En recensent skrev att ”Julia & Paul är en utsökt, lågmäld och språkligt rik roman som växer för varje sida, och fortsätter att växa långt efter att den är slut”.
David Väyrynen
David Väyrynen, från Hakkas, Gällivare kommun, är poet, kommunpolitiker och ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr. Hans mycket uppmärksammade debutdiktsamling Marken (2017) handlar om Malmfälten. Här är två stora folkrörelser fortfarande en del av kulturen och mentaliteten: den inomkyrkliga laestadianska väckelsen och den socialistiska arbetarrörelsen. Boken skildrar hur människorna håller fast vid värden om solidaritet, arbetsiver och ödmjukhet i en tid då vissa påstår att kollektiva värden är föråldrade. Väyrynen är i vår nominerad till Borås tidnings prestigefyllda debutantpris.
Johanna Boholm
Johanna Boholm är född i Kronoby i Finland, men är idag bosatt på Åland. Hon bokdebuterade 2013 med den prosalyriska berättelsen Bygdebok, som handlar om två systrar och en frånvarande fader. Boken nominerades till Nordiska rådets pris. Hennes senaste bok heter Jag är Ellen (2016), och är en prosalyrisk berättelse om upprättelse, som skildrar Johanna, som lever, och Ellen, som har levat. Även den nominerades till Nordiska rådets pris. “Jag är Ellen är en förtrollande liten pärla inom prosalyriken, en suggestiv berättelse om hur det förflutna ständigt är närvarande i nuet”, skriver en kritiker i finska Ny tid.