Korsvägar

Tema Korsvägar med Anna Jörgensdotter, Julie Sten-Knudsen (DK), Sten Björnulfson och Per Odensten

Tid och plats

7 oktober

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00

Biljetter och info

Förköp

www.kulturpunkten.nu, 031-3683299

Förtäring

Mat och dryck - fullständiga rättigheter

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Anna Jörgensdotter

Anna Jörgensdotter född 1973 och debuterade våren 2002 med romanen Pappa Pralin. I Bergets döttrar (2009), broderas en kollektivroman om Sandviken med omnejd under 20 års tid och gestaltar en grupp människors förhoppningar, villkor och i slutändan kommer läsaren otroligt nära. För den tilldelades hon Ivar Lo-priset 2010. Jörgensdotters senaste roman, Drömmen om Ester, är en poetisk romanfantasi löst spunnen kring konstnären Ester Hennings liv och verk. Romanen har hyllats av landets kritiker och GPs recensent skrev att den “har all potential att blir en svensk klassiker.”

Sten Björnulfson

Sten Björnulfson är romanförfattare, dramatiker, poet och gör även musikdokumentärer i P2 om folk- och traditionsmusik runt om i världen. Han beskriver sig som en klassresenär både baklänges och framlänges och resande i världen. Han har skrivit fyra romaner, varav den senaste, Rösterna i skogen, är en väv av berättelser och röster från ett skogssverige som nutiden glömde. I en rasande takt har avverkningar i Bergslagens glesbygder förvandlat gamla skogsmarker till hyggen och skogsplantager och med detta sopat bort spåren av människors liv och historia. Berättelserna vindlar sig fram i nutid och i det förgångna, handlar om de som flyttat ifrån och de som valt att stanna.

Per Odensten

Per Odensten är född och uppvuxen i Karlskrona.debuterade 1981 med romanen Gheel, som omedelbart betraktades som en litterär sensation. Den nominerades 1982 till Nordiska rådets litteraturpris och har översatts till flera språk. Han har sedan dess get ut ytterligare sju romaner, nu senast Människoätarens skugga, om en fånge och dennes väktare Leon. Den italienske, kommunistiske filosofen Antonio Gramsci nämns som fången i romanpresentationen men inte i texten. Med utsökt stil och säkert berättande, skriver Odensten fram en tidlös och allmängiltig berättelse om de två karaktärernas gemensamma skuggliv i nästan total isolering. Hur deras identiteter konfronteras, nöts ner och ibland glider in i varandra.

Julie Sten-Knudsen

Julie Sten-Knudsen är en dansk författare och översättare. Hon debuterade 2011 med diktsamlingen Hjem er en retning, en bok med hemmet som övergripande tema, framförallt i förhållande till identitet. Som översättare har hon tolkat Göran Sonnevi och Jenny Tunedal till danska. 2013 kom hennes andra diktsamling Atlanterhavet vokser. Sviten är skriven till diktjagets syster, som är mulatt och i och med det både anhörig och främling. Den handlar om hudfärg, hår, naglar, om att vara åtskilda av Atlanten och att inte kunna återge Kongos historia. Boken kommer i svensk översättning hösten 2015.