Skiftningar

Tema Skiftningar med Per Wästberg, Sirkka Turkka, Kristofer Fokhammar och Agnes Gerner

(Lars Gustafssons som tidigare var planerad att framträda har tyvärr tvingats lämna återbud.)

Tid och plats

4 november

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00, insläpp från 18:00

Biljetter och info

Förköp

www.kulturpunkten.nu, 031-3683299

Förtäring

Mat och dryck - fullständiga rättigheter

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Per Wästberg

Per Wästberg föddes i Stockholm 1933. Bachelor of Arts i Harvard och fil lic i Uppsala 1962. 1953 blev han kulturskribent i Dagens Nyheter och senare chefredaktör 1976-82. Ordförande i internationella PEN 1979-86. Grundare av svenska Amnesty 1963. Vice ordförande i Stockholms skönhetsråd sedan 1984. Medlem i Svenska Akademien 1997 på stol nr 12. Per Wästberg utkom senast med Mellanblad, en mångförgrenad samling kortare texter och skisser; i början av nästa år utkommer romanen Det gula pensionatet.

Sirkka Turkka

Sirkka Turkka är i finsk litteratur en mycket egen profil: associativ, satiriskt lekfull och samtidigt djupt allvarsam. Hon är utbildad stallmästare och är bosatt vid en sjö i skogen i Svartå i södra Finland. Sedan debuten 1973 har hon gett ut tolv diktsamlingar och är översatt till över tio språk. Nu är hon aktuell på svenska med samlingsvolymen En hund i strumpbyxor. Dikter 1989–2013. Här blir höken i ett nafs en gök, älgen kommer med bud i drömmen och den svarta hundens hjärta värmer upp isen på sjön. Maria Schottenius i DN avslutar sin positiva recension med att konstatera att ”det här är dikter som är lätta att ta till sig, men är tunga och besynnerliga, som dyrgripar, och de liknar inte något annat.”

Kristofer Folkhammar

Kristofer Folkhammar är född 1983 och är författare, litteraturkritiker i Aftonbladet och tidskriftsredaktör för Ord&Bild. Folkhammar växte upp i Blomstermåla i Kalmar län och är numera bosatt i Göteborg. Han debuterade 2011 med romanen Isak & Billy, en gripande kärlekshistoria om två män med mycket olika personligheter, romanen följdes upp året därpå med diktsamlingen När han kysste mig förlorade jag allt. Folkhammar är medlem i poesikollektivet G=T=B=R=G, som har gett ut diktsamlingen Ett tunt underlag (2009). I höst är han aktuell med boken Magisterlekarna.  

Agnes Gerner

Agnes Gerner är poet och uppvuxen i Stockholm. Hon debuterade 2014 med den kritikerhyllade diktsamlingen Skall som utgör en blandning av en personlig sorgeprocess och en fördjupad, mystisk analogi om människan som ett djur bland andra djur. Samlingen tilldelades Katapultpriset 2015. Gerners författarskap är starkt förbundet med engagemanget för djurrättsfrågor; hon har varit vegetarian sedan tolvårsåldern och  vegan sedan hon var 21. Gerner arbetar även som bibliotekarie vid Kungliga biblioteket.