Foto: Marica Rosengård

Rötter

Kjell Westö i samtal med Jenny Högström och uppläsningar av David Nyman och Emma Holm (ersätter Sevi Kumral)

Tid och plats

6 februari

Litteraturhuset

19:00, insläpp från 18:00

Biljetter och info

Förköp

www.ticketmaster.se

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
Thomas Skuja
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Foto: Marica Rosengård

Kjell Westö

Kjell Westö (född 1961) är en av de främsta finlandssvenska författarna idag. För sin förra roman, Hägring 38 (2013), tilldelades Westö Nordiska rådets litteraturpris 2014 och Sveriges Radios romanpris 2014 och nominerades till Augustpriset och Finlandiapriset. Han är aktuell med Den svavelgula himlen (2017), som knyter an till genombrottsromanen Drakarna över Helsingfors (1996), och den ”bukett” av fristående Helsingforsromaner som består av Vådan av att vara Skrake (2000) och Där vi en gång gått (2006) och Gå inte ensam ut i natten (2009). Den svavelgula himlen spänner från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. Det är en episk Helsingforsskildring om familjeband, kärlek och vänskap, men också en kritisk genomlysning av hur våra drömmar och minnen färgas av kön, klass och tidens gång.

Foto: Caroline Andersson

David Nyman

David Nyman, född 1983 i Sörmland, uppväxt i Hälsingland och nu boende i Malmö, har en bakgrund som grafisk journalist på Aftonbladet och Svenska Dagbladet. Förra året debuterade han som författare med romanen Nerverna, som utspelar sig 1942 och handlar om en arbetarfamiljs sönderfall efter ett missfall och att modern fastnar i en djup och aggressiv psykos. Först mer än trettio år senare, efter moderns död på institution, återförenas far och son. Långsamt hittar de tillbaka till varandra – kanske kan de sopa upp resterna av det tiden förstört och bli en familj igen? Nerverna är ett verklighetsbaserat drama, en arbetarklasskildring om hur psykisk sjukdom sliter sönder familjerelationer. Men det är också en varm, tidlös berättelse om plikt och äktenskap, om var gränsen för det mänskliga går, och vad som återstår när man passerat den.

Foto: Jasmin Storch

Emma Holm

Emma Holm, född 1988, arbetar som litteraturkritiker för Dagens Nyheter. 2017 debuterade hon med romanen Skäl som är nominerad till Katapultpriset för bästa svenska debut. Skäl är en elegant och explosivt emotionell berättelse om vänskap, skuld, sexualitet och hämnd. Vera och Iris borde vara oskiljaktiga, som när de var små och deras familjer bodde grannar på Söder i Stockholm. Nu när de återfunnit varandra tänker de göra upp med både framtiden och fienden i det förflutna. De stjäl en bil och ger sig av mot platsen där något hände, något som skilde dem åt i åratal. ”Så startar ett lovande författarskap med doften av bensin”, skrev Sydsvenskans kritiker och Aftonbladets att ”jag kan inget annat än längta ­efter Holms kommande alster, för jag är mer än övertygad att en stor författare är född.”