Foto: Sofia Runarsdotter

Solo

Tema Solo med Tomas Bannerhed, Mirja Unge, Heidi von Wright och Aleksander Motturi

Tid och plats

10 oktober

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00 (insläpp förköp 18:00, övriga 18:30)

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Foto: Sofia Runarsdotter

Tomas Bannerhed

Tomas Bannerhed växte upp i småländska Uråsa och bor numera i Stockholm. Han romandebuterade med Korparna 2011. Romanen tilldelades bland annat Augustpriset och Borås Tidnings debutantpris och har översatts till ett antal språk. Den har också blivit långfilm i regi av Jens Assur. Våren 2021 är han aktuell med boken En vacker dag. I denna skildras en vanlig dag i vårsprickningen, från taltrastens första strofer i ottan till morkullans skugglika flykt i skymningen. En vacker dag knyter an till den litterära tradition som odlades av naturprosans mästare under 1900-talets mitt, men tillför den särskilda bannerhedska skärpa som gjort författaren till en framstående naturskildrare av idag. Boken är genomillustrerad av konstnären Mattias Bäcklin, uppmärksammad för sina skildringar av svenskt naturliv.

Mirja Unge

Mirja Unge har hyllats för sin särpräglade litterära stil och har en framstående plats i sin generation av prosaförfattare. Hon debuterade 1998 med romanen Det var ur munnarna orden kom, som belönades med Katapultpriset som årets debutbok. Sedan dess har hon givit ut romanerna Järnnätter (2000) och Motsols (2005), novellsamlingen Brorsan är mätt (2007) samt romanen Jag går och lever (2018) och mottagit ett flertal priser, bland annat Tidningen Vi:s litteraturpris, Aftonbladets litteraturpris och Aniarapriset. Det senaste decenniet har hon också klivit fram som dramatiker vars pjäser spelats på Sveriges störstas scener. Pjäserna är utgivna i volymen Var är alla (2015). Våren 2024 är hon äntligen aktuell med en ny roman: Hundnätter. Nadja återvänder hem till det övergivna huset på landet efter många år i staden och tar arbete på ett ungdomsboende, återknyter gamla vänskapsband och träffar en senig skugga till man i grannstaden. De gamla, outtalade maktförhållandena och våldsamheten från förr finns kvar, eller har gått i arv.

Foto: Robert Seger

Heidi von Wright

Heidi von Wright är en finlandssvensk poet. Hon debuterade 2003 med den uppmärksammade diktsamlingen skör och spräcklig. Därefter har hon gett ut sex diktsamlingar. Hon har också varit aktiv som kulturskribent och illustratör. Hon publicerar även regelbundet serieteckningar, bildkonst och diktfilmer, bland annat via sin blogg. I sin senaste diktsamling, mellanblad, går Heidi von von Wright med ekokritiska steg genom ett förfallande diktlandskap. De flesta har gett sig av men rösterna dröjer kvar. von Wright rör sig från insekters känselspröt till massiva galaxers spiralkonstruktioner på jakt efter ledtrådar om det förflutna och framtiden, med ett lyriskt språk som är både känsligt och träffsäkert.

Foto: Mai Nestor

Aleksander Motturi

Aleksander Motturi är författare och dramatiker, bosatt i Göteborg. Han har sedan starten ingått i redaktionsrådet för Kulturtidskriften Glänta. Han har också grundat Clandestino Festival. Tillsammans med Johannes Anyuru skrev han dramat Förvaret, som hade premiär på Göteborgs stadsteater 2009. 2011 debuterade han som romanförfattare med Diabetikern, som skildrar en man som blir besatt av sin sjukdom. För sin andra roman, Svindlarprästen (2012), nominerades han till tidningen Vi:s litteraturpris. 2017 utkom hans tredje roman, Broder, för vilken han vann Sveriges Radios lyssnarjurys romanpris. I höst är han aktuell med sin fjärde roman, Onåbara. I den söker en ung dokumentärfilmare asyl i Sverige – och vill att någon ska skriva den oförglömliga berättelse om förbjuden kärlek och svek som han bär på.