Program / Evenemang

Välkommen till Forum för poesi och prosa i Göteborg

Tema De ljuva åren med Gerda Antti, Kjell Espmark, Merethe Lindstrøm och Sara Beischer

Plats: Konsertsalen, Musikens hus

Tid: 19.00 (insläpp förköp kl. 18, övriga 18.30)
Inträde: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
Förköp: Pusterviks biljetter 031-130680, Ticnet 077-1707070, www.ticnet.se
Förtäring: mat och dryck, bakverk, smörgåsar – fullständiga rättigheter
Arrangör: Författarcentrum Väst med stöd av Västra Götaland, Kulturrådet och Göteborg.

Om författarna:

Gerda Antti är född i det norrbotniska samhället Övertorneå. Hon debuterade 1961 med diktsamlingen Här och nu. Hennes genombrott hos en större läsekrets kom 1977 med novellsamlingen Inte värre än vanligt och som hon förärades SVD:s litteraturpris för. Hon räknas idag som en av våra mest älskade och lästa författare. Hon har även varit lokalpolitiker för Centerpartiet och suttit som nämndemani länsrätten. Under sensommaren utkom hennes senaste roman, Adamsons. I den får vi följa Nora Karlsson och hennes tankar kring stort och smått. Med både humor och bitskhet tänker hon på samtiden, de år som ligger bakom henne och den tid hon har kvar.

Kjell Espmark är en svensk författare och litteraturvetare. Han var professor vid Stockholms universitet mellan 1978 och 1995 och har varit ledamot av Svenska Akademien sedan 1981. Espmarks vittfamnande författarskap består av fjorton diktsamlingar, tio romaner, flertalet pjäser samt en novellsamling. 2010 publicerades hans samlade dikter i en volym. I höst är han aktuell med boken I vargtimmen, där han rannsakar de sanningar och myter han låtit forma sitt liv. Espmark betraktas som en av svensk diktnings allra främsta poeter och är flerfaldigt prisbelönad, bl.a. med Svenska Dagbladets litteraturpris, Bellmanpriset och Samfundet De nios stora pris.

Merethe Lindstrøm, född 1963 i Bergen, är en norsk författare. Hon debuterade som 20-åring med novellsamlingen Sexorcisten og andre fortellinger (1983). Sitt större litterära genombrott fick hon med Steinsamlere (1996). 2008 belönades Lindstrøm med det prestigefyllda Doublogska priset för sitt samlade författarskap. 2012 belönades hon också med Nordiska rådets litteraturpris för sin senaste roman, Dager i stillhetens historie. Den handlar om det åldrade äkta paret Eva och Simon och den tystnad som uppstår i deras relation när Simon drabbas av begynnande demens. Eller vill han bara inte komma ihåg de mörka delarna av sitt förflutna?

Sara Beischer, född 1983, är en svensk författare och gymnasielärare. Beischers debutroman Jag skall egentligen inte jobba här är visserligen fiktiv, men utgår från hennes egna erfarenheter som vikarierande vårdbiträde inom äldreomsorgen. Boken fick goda recensioner och mycket uppmärksamhet, bland annat för att dess utgivning sammanföll med rapporteringarna om hur privata vårdbolag jagar allt bredare vinstmarginaler på bekostnad av dementa och sjuka åldringar.

Kontaktperson:

Pål Börjesson
Forum för poesi och prosa
Prinsgatan 12
413 05  Göteborg
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
Telefon: 031 – 751 25 50

Tid och plats

7 november
19:00

Biljetter och info

Kontaktperson