Då och nu

Tema Då och nu med Henrik Berggren, Ninni Holmqvist, Øyvind Rimbereid och Anders Källgård

Tid och plats

3 september

Konsertsalen, Musikens hus

19.00 (insläpp förköp kl. 18.00, övriga 18.30)

Biljetter och info

Förköp

Pusterviks biljetter 031-13 06 80, www.ticnet.se

Förtäring

Mat och dryck - fullständiga rättigheter

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Thomas Skuja
Forum för poesi och prosa
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031 – 751 25 50

Henrik Berggren

Henrik Berggren föddes i Uppsala och är journalist och historiker. Han har arbetat som ledarskribent på Dagens Nyheter sedan 1986 och en tid även jobbat som tidningens kulturchef. 2010 slog han igenom med Underbara dagar framför, en prisbelönad och hyllad biografi om Olof Palme, som också täcker in det svenska 1900-talets samhällsutveckling. Biografin belönades med av Svenska Akademien med Alex Hirschs pris 2011. Nu är Berggren aktuell med thrillern Det röda arvet. En historia om inbördeskrig, kärlek och moraliskt ansvar som rör sig mellan stillsamma arkiv i samtidens Stockholm, intensiva nätter i Dublin och bergsbyar i 1930-talets Baskien.

Ninni Holmqvist

Ninni Holmqvist är författare och föddes i i Lund och bor numera utanför Skurup. Utöver sitt författarskap har hon arbetat som översättare från framförallt danska. Hon debuterade 1995 med novellsamlingen Kostym. Efter flera novellsamlingar fick Holmqvist ett internationellt genombrott, framför allt i Tyskland och USA, med romanen Enhet (2006). I höst är hon aktuell med sin första bok på åtta år, Precis som att börja om, som tar tar avstamp i barndomens skånska sextiotal och leder ut på en vinglig resa i världen som ung vuxen efter att barndomshemmet städats rent, tömts på Steinwayflygeln och sålts.

Øyvind Rimbereid

Øyvind Rimbereid föddes i Stavanger, Norge, där han också är bosatt. Rimbereid betraktas allmänt som en av de främsta och mest nyskapande norska poeterna av idag. Han har fil.kand. i nordiska språk och litteratur vid Universitetet i Bergen och har undervisat vid Skrivekunstakademiet i Hordaland. Han debuterade som författare med novellsamlingen Det har begynt 1993 och skrev ytterligare en novellsamling och en roman innan han debuterade som lyriker med Seine togografiar 2000. Han har tilldelats flera priser för sina diktsamlingar och har nominerats till Nordiska Rådets litteraturpris två gånger. Rimbereid är också den enda poet som mottagit Kritikerpriset två gånger, först för det uppseendeväckande framtidseposet Solaris korrigert (2004) och andra gången för sitt senaste verk Orgelsjøen (2013) som avhandlar orglar förr och nu, i alla former och skepnader, även de omöjliga.

Anders Källgård

Anders Källgård delar sin tid mellan läkaryrket och författarskapet och är bosatt i Varberg. Källgård är ‘nesofil’, en person som älskar öar och är en flitigt resenär, till just öar. I boken Öar (2004) introducerade han den klassiska ömänniskan ‘Homo insularis’. Senaste böckerna är Sveriges öar (2005 och 2013), Danmarks, Färöarnas och Grönlands öar (2009) och senast Till Sankt Helena – nesofilens resa till Napoleons sista ö (2011). Till sankt Helena utgör en resa i både tid och rum till den isolerade ön Sankt Helena i Sydatlanten, som fortfarande är en brittisk koloni och bara går att ta sig till med postbåt. Troligen är Sankt Helena mest känd för att Napoleon I av Frankrike förvisades dit efter nederlaget vid Waterloo 1815. I Källgårds reseskildring spelar givetvis Napoleon en stor roll, men han berättar även om andra ömänniskor och om personer som blivit ögalna.