Korta författarpresentationer VT-2014
Korta författarpresentationer VT-2014
Februari
Johan Theorin är född i Göteborg, växte upp i Nora i Bergslagen men bor numera i Stockholm. Han är journalist och författare. 2007 debuterade han med romanen Skumtimmen som inleds med en liten pojkes spårlösa försvinnande en dimmig sensommardag på Öland. Boken filmatiserades 2013 i regi av Daniel Alfredson och har getts ut i över tjugo länder. Skumtimmen följdes av Nattfåk (2008), Blodläge (2010) och av Rörgast (2013) som var den avslutande delen i Johan Theorins romansvit med Öland som spelplats.
Sofia Rapp Johansson debuterade och slog igenom 2007 med diktsamlingen Silverfisken där hon diktade om de grova övergrepp hon utsatts för som barn. Den omtalade boken nominerades till Borås Tidnings debutantpris och tilldelades Katapultpriset för bästa debut samma år. I romanen Tills skulderbladen blivit vingar (2009) skildrar hon hur Fija och hennes syster slussas mellan fosterhem till fosterhem, från det ena helvetet till ett annat. I sin senaste roman Kyss mig lycklig (2012) berättar om Fijas tonår, under vilka heroinmissbruk och självskadebeteenden blir en naturlig del av tillvaron.
Josefin Holmström är författare och kritiker i SvD. Hon är utbildad litteraturvetare med en masterexamen i engelsk litteratur från University of Oxford. Hon debuterade 2013 med den psykologiska romanen Antarktis som nominerats till Katapultpriset. Romanen handlar om Gertrude som får ett forskningsanslag för en resa till Antarktis. Gertrude läser om Robert Scotts olycksdrabbade expedition, han omkom under återfärden, och känner både oro och förväntan över att gå i dennes fotspår. Det är en roman om levande minnen, både levande och dödas, Gertruds och Scotts, och om att utmana sig själv till det yttersta på den kargaste platsen av dem alla.
Elise Ingvarsson är poet och författare, hon har vuxit upp i Borås och är nu bosatt i Göteborg. Hon har gått på Nordiska folkhögskolans skrivarlinje och Litterär Gestaltning på Göteborg Universitet. Hon har även skrivit kritik och arbetat med Ord&Bild. Hon debuterade 2005 med diktsamlingen Beror skrymmande på som tilldelades Katapultpriset året därpå, den följdes upp av ett Ett förslag 2009 och 2013 kom hon ut med sin senaste diktsamling Fem minuter av ditt liv.
Mars
Kjell Westö är en av de främsta finlandssvenska författarna idag och delar sin tid mellan Stockholm och Helsingfors. Han började sin litterära bana som poet, men övergick till noveller och slutligen romaner. Han fick sitt genombrott med romanen Drakarna över Helsingfors (1996) som erhöll Finlandiapriset. Sommaren 2013 visades dramaserien Där vi en gång gått i SVT. Westös senaste thrillerartade roman Hägring 38 (2013) utspelar sig i Helsingfors 1938 och Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran bland de gamla vännerna i den så kallade Onsdagsklubben, och huvudperson, advokaten Claes Thune, känner hur Europas splittring återspeglas i relationerna med kamraterna. Hägring 38 blev bland annat nominerad till Augustpriset och Nordiska rådets litteraturpris.
Marjaneh Bakhtiari är född i Teheran, Iran. Hon bor numera i Malmö och har studerat socialantropologi och journalistik. Hon debuterade med romanen Kalla det vad fan du vill 2005. Den handlar om den upproriska Bahar var högutbildade föräldrar är tvungna att jobba på daghem och som pizzabagare. Bahar som är bättre på svenska än föräldrarna vet att utnyttja sin makt för att få som hon vill. Romanen som såldes i 50 000 exemplar i pocket dramatiserades och sattes upp på Malmö dramatiska teater hösten 2007. Hennes senaste roman kom ut 2013 och heter Godnattsagor för barn som dricker.
Jeny Rengman är utbildad socionom och skriver poesi och dramatik. Hon debuterade 2013 med diktsamlingen Huset. Boken är en undersökning av en kommunal organisationsstruktur uppbyggd efter en närmast militär, hierarkisk modell där målet att stödja och hjälpa barn kolliderar med maktspråket och den konstlade retoriken i huset. Honnörsord som ”barnet i centrum” och ”barnets perspektiv” ekar tomt i huset där ärenden bollas fram och tillbaka mellan husets olika rum, språk och nivåer av inflytande.
Eva Runefelt är född i Stockholm och är författare och poet. Runefelt har arbetat som vårdbiträde och hemsamarit, hon har även studerat filosofi. Sedan 1980 är hon författare på heltid. Hon har skrivit konstkritik i Svenska Dagbladet. Hon debuterade med romanen I Svackan (1975) och har sedan dess gett ut ett tiotal titlar. Hon har belönats med många priser och utmärkelser, däribland Gerard Bonniers lyrikpris 2002, Ekelöfpriset 2003 och De Nios lyrikpris 2008. Hennes senaste diktsamling Minnesburen kom ut 2013.
April
Sigurjón Birgir Sigurðsson (även känd som Sjón) är en isländsk författare. Han har skrivit sju romaner, varav den femte, Skugga-Baldur, vann Nordiska rådets litteraturpris 2005. Han har även skrivit texter åt sångerskan Björk och nominerats till en Oscar för sitt libretto till Lars von Triers film Dancer in the Dark. Hans senaste roman som kom ut på svenska var Skymningsinferno (2011). Den utspelas år 1615 och handlar den isländske andeutdrivaren Jónas liv, en man som hamnar i kläm med överheten när den gamla världens myter ska ersättas med kristenhetens.
Bob Hansson är en av Sveriges mest kända scenpoeter. Han är född i Helsingborg, men bor sedan många år i Stockholm. Han debuterade 1998 med diktsamlingen Heja världen! som fick ett lysande mottagande. Den följdes upp med Lugna puckarnas mosebok (2000) som också blev en publik- och kritikersuccé. Bob Hansson har även gjort inslag i SVT:s litteraturprogram Babel och 2010 uppförde han monologen Om lycka på dramatens stora scen. Hans senaste verk var Det sista vi har är våra kroppar 2012.
Jessica Schiefauer är ungdomsboksförfattare och bor i Göteborg. Hon är utbildad folkhögskolelärare i svenska och engelska. Hennes debut hette Om du var jag och kom ut 2009. 2011 tilldelades hon Augustpriset i kategorin barn- och ungdomsbok för Pojkarna. En originell och magisk tonårsskildring om Kim och hennes kamrater Bella och Momo, tre flickor som om nätterna dricker nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.
Sam Ghazi är författare och utbildad till läkare. Han debuterade med diksamlingen Sömn är tyngre än vatten (2008), den nominerades till Borås Tidnings debutantpris. 2013 romandebuterade han med Sången ur det kinesiska rummet.
Maj
Lena Andersson föddes i Stockholm och växte upp i Tensta. Hon är författare och journalist och skriver litteraturkritik i SvD och krönikor i DN. Hon har varit värd för SR-programmet Sommar fyra gånger och väckte 2005 stor uppmärksamhet för sin ateistiska predikan om Jesus i sitt radioprogram. Hon debuterade 1999 med romanen Var det bra så? 2006 kom hon ut med romanen Duck City som översatts till många språk.. 2013 tilldelades hon Augustpriset i kategorin skönlitteratur för sitt senaste verk Egenmäktigt förfarande – en roman om kärlek.
Henrik Bromander är serietecknare och författare, han är född i Växjö och är numera bosatt i Göteborg. Han är även utbildad gymnasielärare i svenska och filosofi. Bromander debuterade som skönlitterär författare med novellsamlingen Det händer här (2009). 2012 kom hans uppmärksammade seriealbum Smålands mörker. En episk, mörk och drabbande berättelse från det småländska höglandets djupa skogar. Huvudpersonen är en homosexuell fascist som ritar självbiografiska serier som han publicerar i olika fanzines, albumet skildrar även den egna bygdens sakta utdöende.
Marie Silkeberg är poet och bosatt i Stockholm. Hon skriver även dramatik, essäer och är verksam som översättare. Hon bl.a. översatt Marguerite Duras, Pia Tafdrup och Susan Howe. Silkeberg debuterade som poet med samlingen Komma och gå 1990 och har sedan dess gett ut flera centralyriska diktsamlingar. För Sockenplan, säger hon blev hon tilldelad Sveriges Radios Lyrikpris 2003. Hennes senaste diktsamling Material från 2010 är en prosalyrisk skildring där Stockholm och Petersburg blir noderna i jagets rörelser i världen. En nomadisk skrift som pendlar mellan stark mening och plötslig meningsförlust, rikedom och misär, mellan totalitära och demokratiska, offentliga och privata rum. Silkeberg har är sedan 2010 professor i litterär gestaltning vid Göteborgs Universitet. 2014 utger hon tillsammans med poeten Ghayath Almadhoun diktsamlingen till Damaskus.
Ghayath Almadhoun är en palestinsk poet, född i Damaskus, Syrien och är idag bosatt i Stockholm. Han har studerat arabisk litteratur vid Damaskus universitet, arbetat som kulturjournalist för arabiskspråkiga tidskrifter och dagstidningar. Han är också en av grundarna till litteraturhuset – The House of Poetry – i Damaskus. Han debuterade som poet 2004 med diktsamlingen Qasaed sakatat sahwan (ung Oavsiktliga dikter). Hans första verk på svenska, Asylansökan, kom ut 2010 och 2014 är han aktuell med diktsamlingen Till Damaskus som han skrivit tillsammans med Marie Silkeberg. I samlingen skriver de om en stad som liknar dagens Damaskus och om “vilken varje strof måste bli en katastrof”.