Start / Nyhet

Oktober: Agneta Pleijel och Lydia Sandgren i samtal, Jessica Schiefauer och Jonas Modig på turné

Tack till er som tittade på direktsändningen från Bengtsfors, Dalsland, eller besökte Varbergs Teater i början av september! Säsongen är, trots viruset, äntligen igång!

I början av oktober medverkar Agneta PleijelJessica Schiefauer och Jonas Modig. På grund av reserestriktioner är Johannes Ekholm tyvärr tvungen att ställa in sin medverkan. 

Evenemanget i Göteborg onsdag 7 oktober är dessvärre inställt. I stället kommer Agneta Pleijel att delta i ett direktsänt videosamtal med succédebutanten Lydia Sandgren (aktuell med romanen Samlade verk). Agneta Pleijels nya roman, som kommer i dagarna, heter Dubbelporträtt och utgår från ett möte med Agatha Christie och konstnären Oskar Kokoscha. 

Tid: onsdag 7 oktober, kl. 19.00
Plats: Forum för poesi och prosa på Facebook och Youtube

Jessica Schiefauer turnerar under resten av veckan till tre orter: Skövde, Dals Långed och Kinna. Så här ser hennes reseschema ut: 

Måndag 5 oktober besöker hon Skövde stadsbibliotek, där hon får sällskap av den framstående poeten Jonas Modig. Begränsat antal platser. Starttid: 18.00.

Torsdag 8 oktober medverkar hon i ett direktsänt samtal från Mötesplats Steneby, Dals Långed, med Victor Estby, verksamhetsansvarig för Bokdagar i Dalsland. Starttid 19.00. 

Fredag 9 oktober framträder hon på Marks bibliotek i Kinna. Ytterligare en författare tillkommer. Starttid 15.00


Om författarna

Agneta Pleijel är en av Sveriges främsta skönlitterära författare. Sedan debuten 1970 har hon verkat både som romanförfattare, poet och dramatiker. Hennes böcker har översatts till en mängd språk och hon är flerfaldigt prisbelönad. Hon fick sitt stora genombrott med romanen Vindspejaren, 1987. 1997 gav hon ut den uppmärksammade En vinter i Stockholm, en brännande samtidsroman om kärlek. För romanen Lord Nevermore nominerades hon till Nordiska rådets pris. Hennes två senaste böcker har både hyllats av kritiker och nått en stor skara läsare: romanerna Spådomen samt Doften av en man. I höst är hon aktuell med romanen Dubbelporträtt. Året är 1969, världen är på flera sätt på väg att bli en annan. Den kände österrikiske konstnären Oskar Kokosckha åtar sig att måla Agatha Christies porträtt. Under de sex sittningarna närmar sig de åldrande konstnärerna varandra – och ett samtal om rädslor, begär, döden, konsten och kärleken växer fram. 

Jessica Schiefauers stora genombrott kom med Pojkarna (2011), som belönades med Augustpriset och etablerade henne som en av Nordens mest spännande ungdomsboksförfattare. Innan debuten har hon gått skrivarutbildningar på flera folkhögskolor. Hon har även pedagogisk examen i språk och kreativt skrivande och arbetar vid sidan av författarskapet med kurser i skrivande. 2015 utkom romanen När hundarna kommer – som också tilldelades Augustpriset, liksom priset Spårhunden för årets bästa barn- och ungdomsdeckare. I höst är Jessica Schiefauer aktuell med sin första roman för vuxna läsare, Bärarna. I den skildras en värld som sedan decennier härjats av en smitta som tvingat män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr men ordningen börjar ifrågasättas. När huvudpersonen Nikki blir gravid förändras dessutom villkoren radikalt.

Jonas Modig debuterade som poet 1968 med diktsamlingen En sorts fattning. Nästa diktsamling kom 2007, den uppmärksammade Annandagar. Under mellantiden hade Modig en lång karriär som förläggare och förlagschef, bland annat som chef för Månadens bok och förlaget Wahlström & Widstrand samt för Bonnierförlagen. Efter Annandagar (2007), kom tre diktsamlingar i jämnare takt. 2009 kom Radfall, två år senare Vinter i sommarhuset, 2014 Kaninen som rymde och senast Mellan öarna i de trånga sunden 2017. Till hösten utkommer ännu en efterlängtad diktsamling, Punkterna på kartan, en expedition i tid och rum, genom naturen och årstiderna, via minnen och nedslag i det stora lilla som finns runt husknuten eller på någon avlägsen turistort. En resa utan början eller slut, som kommer alldeles nära det outsägliga.NYHETER