Start / Nyhet Foto: Cato Lein

”Det är speciellt att få vara den där andra människan”

Av de 200 bidragen som kom in till vår skrivtävling Jag skriver i dina ord, har tre vinnare nu utsetts av juryn. Vilka de är kommer att tillkännages på vår jubileumsfinal på Backa Teater 6 maj. Här berättar Ola Nilsson lite om juryarbetet, hur det varit och vilka tankar som väckts under läsningens gång.

 

Hur har det varit att läsa alla texter?

Det har varit roligt och tankeväckande på många sätt, som det alltid är att läsa vad en annan människa har skrivit med ambitionen att det ska vara litteratur och angeläget för någon annan. Det är en väldigt speciell sak det där. En människa, ung eller gammal, känner sig manad att skriva till andra människor. Det är speciellt att få vara den där andra människan.

Har du märkt några speciella teman?

Det är ungefär samma saker som männsikor i alla tider har velat skriva om. Existentiell ensamhet och smärta, sexualitet, kärlek, vänskap och erfarenheten av att vara på väg att bli vuxen eller att ha lämnat en del av sitt liv bakom sig.

Några speciella tankar som dykt upp hos dig under arbetets gång?

Det som slagit mig mest är att de där ämnena som jag nämnde ovan alltid är giltiga och viktiga, att det börjar så tidigt och att det aldrig går över.


NYHETER