Petters turné i bilder och ord

I förra veckan turnerade Petter i Västra Götlandsregionen och föreläste inför drygt 3000 ungdomar på fyra orter. Turnén var uppstart för skrivtävlingen Jag skriver i dina ord, öppen för alla gymnasieelever i regionen.

På första stoppet i Skövde pratade Petter inför 1000 elever. Under en knapp timme berättade han om sin uppväxt och framför allt sin kamp att hitta sitt eget uttryck i skrivandet. Det var en tid som präglades av hans läs- och skrivsvårigheter.  Så vägen till litteraturen var minst sagt krokig. Men nu slukar han böcker, något som han menar var helt avgörande för att han skulle kunna bli den framgångsrika artist han är i dag.

– Jag tror inte att alla känner igen sig i min historia rätt upp och ner men det finns alltid en beröringspunkt. Jag kom in i litteraturen via musiken, sa Petter till P4 Skaraborg.

I samma intervju fick vi höra från 16-åriga Linus Thorvald, en av eleverna som lyssnade på Petter i Skövde.

– Det var grymt, han har alltid varit som en idol för mig. Jag har alltid tyckt om hip hop och jag har alltid velat rappa själv, säger Linus.

Regional skrivartävling

Efter turnéns andra stopp i Borås, inför en fullsatt aula på Bäckängsgymnasiet i Borås, var Petter främst nöjd med den energi och det engagemang han möttes av.

– Jag brukar alltid få energi från publiken men det här var något alldeles extra, sa han i P4 Sjuhärad.

Besöken är en del av vårt tioårsjubileum och var uppstart för skrivtävlingen, Jag skriver i dina ord, som är öppen för alla gymnasieelever i regionen. Den går ut på att skriva en egen text i valfri genre utifrån en redan existerande dikt eller låttext. Det är en tävlingsidé som Petter tror mycket på.

– Det är världens roligaste och mest kreativa grej. Jag tror att man ska blanda uttryck hur mycket som helst, fortsatte Petter i P4 Sjuhärad.

Trollhättan och Göteborg

På onsdagen träffade han elever från tre gymnasier i Trollhättan och Vänersborg, i en knökfull aula på Magnus Åberggymnasiet.

– Det var jättebra. Han hade många goda råd. Han pratade om sin ungdom, och saker som han råkade ut för som man känner igen, säger Hussein Rahdi till Ttela.

På fredagen gjorde Petter två föreläsningar i Göteborg. På förmiddagen på Lindholmen inför drygt 600 elever, vilket uppmärksammades av P4 Göteborg och Lokal-tv Väst. Efter lunch stod han på scenen i Angered Arena. Asrin Reza, 18, som lyssnade till Petter där tyckte att föreläsningen var inspirerande.

– Jag tänker delta i skrivtävlingen, säger hon. Petter gav verkligen självförtroende, han triggar en. Trots att han haft det tufft så gjorde han det ändå, sa hon till GP.

Arbetet fortsätter

Som hjälp och stöd i arbetet med tävlingen kommer arbetet i skolan att fortsätta. För en mer varaktig närvaro av litteratur i klassrummen kommer vi att erbjuda ytterligare 30 författarbesök och workshops till de deltagande skolorna. Deadline för skrivtävlingen är 1 mars. Efter det kommer en jury bestående av författare att utse tre vinnande bidrag som tilldelas en prissumma.