Återge

Tema Återge med Christina Hesselholdt, Alexander Mahmoud, Viktoria Jäderling och Jörgen Lind. (Agneta Pleijel, som skulle ha medverkat, har tyvärr lämnat återbud av hälsoskäl).

Tid och plats

12 april

Konsertsalen, Musikens Hus

19:00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Alexander Mahmoud

Alexander Mahmoud är fotograf på Dagens Nyheter. Han mottog Stora journalistpriset 2021 tillsammans med Patrik Lundberg och Josefin Sköld i kategorin Årets avslöjande. Mahmoud debuterade som författare 2015 med den självbiografiska boken Mellan rummen. Nu är han aktuell med boken Du vill inte mer, där Alexander för första gången har fast jobb på DN men familjen kämpar fortfarande med ekonomi och hälsa, Covid -19 sprider sig från land till land, och medan den svenska medelklassen sitter fast i sina hem, reser Alexander mer än någonsin. Han följer de papperslösas vardag, ser den europeiska landsbygden översvämmas och fångar det nedbrunna flyktinglägret på Lesbos. Du vill inte mer är en rapport från en värld i stadigt förfall, en arbetsdagbok, en självbiografi som handlar mest om andra.

Foto: Sally Hallberg

Viktoria Jäderling

Viktoria Jäderling är utöver författare även litteraturkritiker. Hon debuterade 2017 med novellsamlingen Åh Lunargatan, som fick recensioner präglade av stor entusiasm. GP skrev bland annat: “detta är mogen novellkonst, mättad av erfarenheter.” Åh Lunargatan nominerades till både Borås tidnings debutantpris och Katapultpriset för årets bästa debut. I vår kommer hennes andra bok och första roman: Fjällets succé. Det är en berättelse om en splittrad familj, där berättelsen är viktigare än verkligheten. Den handlar om sökandet efter äkthet, andlighet och gemenskap i vår samtid – och en oupphörlig längtan upp på fjället.

Foto: Märta Thisner

Jörgen Lind

Jörgen Lind debuterade 1997 med diktsamlingen Ararat, som följdes av Minaret två år senare. 2015 belönades han med Sveriges Radios Lyrikpris för Vita kommun, som avslutade en sammanhållen diktsvit på fem böcker. I Åtel (2018) rådde intimsfärens hårda inre tryck. Samtidigt läckte världen och en våldsammare ohanterlighet in: ”De kommer i långa, smala led / längs banvallen. Jag följer / den vindlande texten med tunna / fingrar.” Jörgen Lind hör till en tradition av starka uppläsare och har gjort otaliga framträdanden sedan debuten. I vår är han aktuell med diktsamlingen Reservatet.

Christina Hesselholdt

Christina Hesselholdt räknas till en av Nordens mest betydande författare och har utgivit femton prosaböcker sedan debuten 1991. Romanen Sällskapet utkom på svenska 2017 och blev en kritikersuccé som fann många läsare. I vår är hon aktuell med den fristående uppföljaren Sopa ihop löv mot vinden. Här mötes läsaren återigen Camilla och hennes vänner, som har blivit äldre, och hanterar nya livssituationer. ”Att läsa Sopa ihop löv mot vinden är som att hitta en genväg till visdom, så klarsynt gestaltas livets gång” skrev Dagens Nyheter.