Kjell Westö, Anna Fohlin Mattsson och Karl Kofi Ahlqvist

Tid och plats

4 oktober

Konsertsalen, Musikens Hus

19.00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Kjell Westö

Kjell Westö är en av Nordens främsta författare, mest känd för sina romaner som utspelar sig i Helsingfors med omnejd. Hans författarskap är dock mångförgrenat och rymmer även noveller, poesi, essäer och krönikor. Debuten skedde 1986 som poet. Tre år senare kom hans novellsamling Utslag och andra noveller. Romandebuten Drakarna över Helsingfors (1996) innebar ett definitivt genombrott. Därefter han har skrivit en följd uppmärksammade romaner som Vådan av att vara Skrake, Hägring 38 och Den svavelgula himlen. I höst är han aktuell med romanen Skymning 41, som inleds i slutet av januari 1940, två månader in i vinterkriget. När kriget avslutas försöker huvudpersonerna Molly och Henry reparera sin relation men ett nytt krig tornar upp sig. Skymning 41 är en drabbande kärleksroman om en tid som liknar vår, där ett krig färgar hela tillvaron: allt är osäkert och skört i skymningsljuset.

Anna Fohlin Mattsson

Anna Fohlin Mattsson är poet och prosaist och har gett ut åtta diktsamlingar och tre romaner. Hennes författarskap fokuserar på kvinnors och flickors utsatthet och kampen för att återerövra det egna livet och en egen identitet. Hon har tillbringat tid i Kambodja och Färöarna och är verksam som översättare från khmer och färöiska. Hon debuterade 1988 med diktsamlingen Återvända. 1994 kom romanen Alexandras rum, som väckte uppmärksamhet. Den fick en fortsättning 2004 med romanen De ensammas hus. Vägar utan nåd, den tredje fristående delen, kom 2006. I år utkom hela trilogin i en samlingsvolym: Alexandra-sviten. Foto: Severus Tenenbaum.

Karl Kofi Ahlqvist

Karl Kofi Ahlqvist är född 1992 och uppvuxen på Gotland. Han är bosatt i Malmö, där han arbetar med hemlösa. Han är utbildad på Forfatterskolan i Köpenhamn. Ingen ro om natten är hans första bok. I denna rör sig en ung man mellan Malmö och Köpenhamn. På den danska sidan jobbar han på kafé och träffar äldre kvinnor mot betalning. I Malmö finns fadern från Ghana, levnadskonstnären som kör taxi och driver flyttfirma trots att han saknar körkort – alltid beredd att hjälpa släkt och vänner men sällan engagerad i sonen. Ingen ro om natten är en sorgset desperat skildring av två städer, en far som alltid befinner sig i fjärran och en ung man utan hemvist. Under en lång sommar flyter han runt någonstans mellan längtan och likgiltighet. Arbetet pågår ständigt, dels för att överleva, dels för att stå ut. Den ena dagen är den andra lik men under dem rör sig hela världen.