Arv och miljö del II

med med Susanna Alakoski, Wanda Bendjelloul, Mats Kolmisoppi och Jenny Luks

Tid och plats

6 oktober

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00, insläpp från 18.00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Susanna Alakoski

Susanna Alakoski gjorde författardebut 2006 med romanen Svinalängorna, som belönades med Augustpriset och både blev pjäs och film. Sedan dess har Alakoski varit redaktör för ett flertal uppmärksammade antologier, skrivit ytterligare en roman, Håpas du trifs bra i Fengelset (2010), flera barnböcker samt de två dagboksessäerna Oktober i Fattigsverige (2012) och April i Anhörigsverige (2015), där den sistnämnda sattes upp som pjäs på Stockholms stadsteater våren 2016. Hon har även publicerat ett flertal noveller och essäer och skrivit dramatik. 2019 utkom hon med den efterlängtade romanen Bomullsängeln, som inleder en svit romaner om kvinnors liv, arbete och längtan i Finland och Sverige under hela 1900-talet. I augusti kommer den andra boken i sviten: Londonflickan.

Foto: Sofia Runarsdotter

Wanda Bendjelloul

Wanda Bendjelloul är utöver författare också journalist och filmkritiker, med uppdrag för bland annat TV och Dagens Nyheter. Hon debuterade 2020 med Dalenglitter: en roman om hårt arbete, som skildrar en ung kvinnas uppväxt i Södra Stockholm och arbete på en snabbtmatsrestaurang. Från tiden vid fritösen har hon brännmärken på handlederna, men vid kassan är allt lättare. Hon kan smussla undan en sedel, hon kan spara till ett körkort. Kanske finns det en väg bort. När en polsk släkting dör reser hon till hans begravning och möter en helt annan förort än sin egen och livet tar en oväntad vändning,skrev DN. “Detta , om ni inte förstått det vid det här laget, är inget annat än en bildningsroman”, skrev DN. “Därtill faktiskt en synnerligen charmig och känslig sådan.”

Foto: Julia Lindemalm

Mats Kolmisoppi

Mats Kolmisoppi, uppvuxen i både Norge och Sverige, är verksam som författare och litteraturkritiker. Han debuterade med den kritikerhyllade novellsamlingen Jag menar nu (2001), som nominerades till Borås Tidnings debutantpris. För sin andra bok, Ryttlarna (2005), tilldelades han Aftonbladets litteraturpris med motiveringen ”Vi öppnade våra hjärtan och världen föll in”. Hans senaste böcker, romanerna Bryssel (2008) och Undantagen (2012) bemöttes även de med lysande kritik. I vår är han aktuell med boken Scener från hovet, som består av två långnoveller. I den ena växer två bröder upp i en sverigefinsk familj som älskar monarkin. De fostras att bli kungar och drillas i överklassens etikett – men en av dem utvecklas till en despot i familjen. I den andra dör en man. När migration till morgondagens småstad är genomförd kvarstår frågan: hur leva i en värld där allt är möjligt, men inget spelar någon roll? 

Foto: Mattias Luks

Jenny Luks

Jenny Luks är född 1974 i Finspång, numera boende i Göteborg. Hen har gått två år på Journalistlinjen och två år på Skrivarlinjen på Bona folkhögskola. Hen debuterade 2018 med diktsamlingen Parallellum, som tar avstamp i sexualitet och könsidentitet. 2020 utkom hen med sin andra bok, Förmångligandet av stjärnor. I den har Luks låtit sig inspireras av den halländske vispoeten Alf Hambe, vars egensinniga språk, mytiska ballader och halländska stränder och skogar trollbundit hen i 30 år. Ur hans egensinniga texter har hen skapat sin egen mytologi med en melankolisk och surrealistisk språkvärld. Boken innehåller 14 dikter som har inspirerats av den 14 sångerna på albumet Molom från 1977.