Frånvaro

Tema Frånvaro med Karolina Ramqvist, Sara Gordan, Aya Kanbar, Erik Andersson

Tid och plats

9 november

Konsertsalen, Musikens Hus

19:00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Karolina Ramqvist

Karolina Ramqvist är journalist, manusförfattare och författare. Hon debuterade 1997 med romanen När svenska pojkar började dansa – och nådde ett större genombrott med en uppmärksammad följd romaner, Flickvännen (2009), Alltings början (2012) och Den vita staden (2015). Hon har bland annat tilldelats Per Olov Enquists pris för ”en unik position i svensk samtidslitteratur”. I våras utkom hennes senaste romanen Bröd och mjölk, om vilken Helsingborgs Dagblad skrev följande: ”Bröd och mjölk är otroligt välskriven. Frågor om kvinnlighet, klass och historia framträder tydligt men ändå subtilt och elegant. Mat är en oundviklig del av att vara människa och hur vi förhåller oss till den hänger samman med större samhälleliga aspekter. Med nästan plågsam trovärdighet lyckas Ramqvist skildra hur omsorg också kan generera destruktivitet, och att i ett liv är ingen händelse isolerad.”

Sara Gordan

Sara Gordan debuterade 2006 med den prosalyriska boken En barnberättelse. Den följdes av Uppställning med albatross 2009 och Martin Andersson – Ett skuggspel 2009. Gordan har översatt verk av bland andra Hélène Cixous, Michel Houellebecq och Laurent Binet. Gordan är även verksam som lärare på Biskops-Arnös skrivarskola. I år är hon aktuell med sin fjärde bok, Natten (2022), där hon berättar om en mamma som söker efter sin diabetessjuka tonårsdotter i natten. En delvis autofiktiv roman om föräldraskap, oro, sjukdom och skrivande. ”Det är en roman som alla som någon gång känt kärlekens närmast outhärdliga hetta dra igenom bröstet djupt kommer att känna igen sig i”, skrev Svenska Dagbladet.

Aya Kanbar

Aya Kanbar, född 2004, debuterade hösten 2021 med den hyllade diktsamlingen Hyperverklighet. Hyperverklighet är ett samtidsdokument i fem akter, där poeten villigt och motvilligt deltar i allt som är surrealistiskt och pretentiöst. Manipulationer genomskådas och genomförs. Bild och värld blir föremål för en uppmärksamhet som är lika poetisk som pixlad. Aya Kanbars debutdiktsamling både viskar och vrålar, om ensamhet och gemenskap, kärlek, desorientering och brist. “Aya Kanbar är en debutant med direkt sensationell formsäkerhet”,

skrev Rebecka Kärde i DN.

Erik Andersson

Erik Andersson är författare och översättare, född i Västra Bodarne söder om Alingsås. Som översättare har han uppmärksammats för arbetet med bland annat en nyöversättning av James Joyces Ulysses – samt J.R.R. Tolkiens Sagan om ringen-trilogi, eller som den heter i Anderssons översättning: Ringarnas herre. Andersson har också ett eget uppmärksammat författarskap, som bland annat rymmer Den larmande hopens dal (2008) som nominerades till Sveriges Radios romanpris. I höst är han aktuell med novellsamlingen, Har du försökt stänga av och slå på igen. Dess noveller utspelar sig i en samtid som inte kan släppa historien – och i en förfluten tid som inte känns så avlägsen.