Genom tid och rum

med Elisabeth Åsbrink, Stephan Mendel-Enk, Maxim Grigoriev och Louise Halvardsson

Tid och plats

14 april

Konsertsalen, Musikens hus

19:00, insläpp från 18.00

Biljetter och info

Inträde

90 kr, 60 kr för studenter, medlemmar i FCV och deltagare i läsecirkel

Förköp

www.ticketmaster.se

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Förtäring

Mat och dryck - fullständiga rättigheter

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
Thomas Skuja
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Foto: Eva Tedesjö

Elisabeth Åsbrink

Elisabeth Åsbrink är journalist och författare. 2011 utkom hon med boken Och i Wienerwald står träden kvar. Boken tilldelades Augustpriset i fackboksklassen 2011, Dansk-svensk kulturfonds kulturpris 2013, samt Rychard Kapuscinski Award för bästa litterära reportage 2014. 2016 utkom den uppmärksammade och vida lästa boken 1947, en krönika över ett år då vår samtid formades. Nu är hon aktuellmed romanen Övergivenheten, som skildrar en familj, om tre kvinnor och tre städer, som bygger på Elisabeth Åsbrinks egen familjehistoria. Berättarjaget vill en gång för alla vill sätta namn på den ödsliga skugga som följt henne genom livet och som hon misstagit för normaltillstånd. Genom bokens berättelser spårar hon hur hemligheter och lögner går från en generation till nästa. 

Foto: Kajsa Göransson

Stephan Mendel-Enk

Stephan Mendel-Enk är född och uppvuxen i Göteborg. Han är utbildad vid journalisthögskolan och har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit krönikör i DN-sporten och jobbat på Sveriges radio. Han debuterade med reportageboken Med uppenbar känsla för stil 2004 som följdes av den rosade romanen Tre apor 2010. Tre apor är en humoristisk och sorglig skildring av tre generationer av en judisk familj som bor och verkar i Göteborg. Hösten 2020 kom den fristående uppföljaren Apan i mitten. “En underfundig roman med språkliga underskruvar”, skrev DN. “Apan i mitten spritter av roliga sidohistorier och iakttagelser”, skrev Aftonbladet. “Mendel-Enks blick är mjuk och berättarglädjen äkta.”

Foto: Miguel Ribeiro Fernandes

Maxim Grigoriev

Maxim Grigoriev född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Grigorievs första bok, novellsamlingen Städer, utkom 2014 och tilldelades Borås Tidnings debutantpris. 2016 utkom han med sin första roman, Nu. Våren 2021 utkommer hans andra: Europa. Huvudpersonen Nikita rymde från Moska till Paris vid fjorton års ålder. Nu är han medelålders, överviktig och utmattad. På en balkong i en främmande våning i Nice står han och tittar ut över vinterhavet. Europa är en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.

Foto: Jenniann Johannesson

Louise Halvardsson

Louise Halvardsson växte upp i Nässjö, vistades tio år i Brighton och bor nu i Göteborg. Hon är verksam som författare och scenpoet. Halvardsson debuterade 2007 med ungdomsromanen Punkindustriell hårdrockare med attityd, vinnare av Författarförbundets debutantpris Slangbellan. 2019 kom den helt fristående uppföljaren Punkpoet med svensk brytning. Mellan gav hon ut reportageboken, Svenglish – en 30-årings resa genom vardagen, och diktsamlingen Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35, båda nominerade till Selmapriset. Nu är hon aktuell med sin femte bok KRAMABSTINENS – skramlad scenpoesi. Återkommande teman i Halvardssons böcker är identitet, sexualitet och kreativitet. Hon samarbetar regelbundet med andra poeter, performancekonstnärer och musiker och är en drivande kraft i nätverket Poesiwerken.