
INSTÄLLT Genom tid och rum
med Elisabeth Åsbrink, Stephan Mendel-Enk, Maxim Grigoriev och Louise Halvardsson
Tid och plats
14 april
Konsertsalen, Musikens hus
19:00, insläpp från 18.00
Biljetter och info
Förköp
Köp din biljett via denna länk!
Tillgänglighet
Arrangör
Författarcentrum Väst
Kontaktperson
Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Elisabeth Åsbrink
Elisabeth Åsbrink är en av Sveriges mest framstående facklitteraturförfattare. Hon har skrivit ett flertal lovordade böcker om historiska och aktuella ämnen och nått en bred publik. Hon skriver på djupet om olika former av förföljelse, inte minst utifrån sin egen familj. Hennes far överlevde Förintelsen i Ungern och hennes morfar emigrerade till Storbritannien från Thessaloniki i Grekland, vars judiska befolkning nästan helt utplånades under andra världskriget. Elisabeth Åsbrink nominerades till Augustpriset för sina tre första böcker och vann priset 2011 för Och i Wienerwald står träden kvar. 2014 tilldelades hon Ryszard Kapuscinski Award. 2022 utkom hon med en stor, lovordad biografi över Victoria Benedictsson: Mitt stora vackra hat. “Genomgående fyller Åsbrink ut de självbiografiska alstren med tempo, takt och stämningar: en doft av bränt hår från en krustång, ljudet av spårvagnsklockor från Kongens Nytorv, en ljusstrimma på en tjock golvmatta. Så reser sig Benedictssons meningar från papperet och en levd erfarenhet träder fram ur arkivets skugga. Kinder får färg och fantomen talar”, skrev DN.

Stephan Mendel-Enk
Stephan Mendel-Enk är född och uppvuxen i Göteborg. Han är utbildad vid journalisthögskolan och har bland annat skrivit i fotbollsmagasinet Offside, varit krönikör i DN-sporten och jobbat på Sveriges radio. Han debuterade med reportageboken Med uppenbar känsla för stil 2004 som följdes av den rosade romanen Tre apor 2010. Tre apor är en humoristisk och sorglig skildring av tre generationer av en judisk familj som bor och verkar i Göteborg. Hösten 2020 kom den fristående uppföljaren Apan i mitten. “En underfundig roman med språkliga underskruvar”, skrev DN. “Apan i mitten spritter av roliga sidohistorier och iakttagelser”, skrev Aftonbladet. “Mendel-Enks blick är mjuk och berättarglädjen äkta.”

Maxim Grigoriev
Maxim Grigoriev född 1980 i Moskva och uppvuxen i Stockholm, delar i dag sin tid mellan Porto och Paris. Han har bland annat verkat som översättare av rysk litteratur. Grigorievs första bok, novellsamlingen Städer, utkom 2014 och tilldelades Borås Tidnings debutantpris. 2016 utkom han med sin första roman, Nu. Våren 2021 utkommer hans andra: Europa. Huvudpersonen Nikita rymde från Moska till Paris vid fjorton års ålder. Nu är han medelålders, överviktig och utmattad. På en balkong i en främmande våning i Nice står han och tittar ut över vinterhavet. Europa är en ny typ av exilroman: en vidräkning med nostalgi och hemlängtan. Den är även en hatfylld lovsång till den ryska emigrationens sekellånga historia, med den misantropiska grafomanen, uteserveringsfilosofen och misslyckade terroristen Nina i dess platslösa mitt.

Louise Halvardsson
Louise Halvardsson växte upp i Nässjö, vistades tio år i Brighton och bor nu i Göteborg. Hon är verksam som författare och scenpoet. Halvardsson debuterade 2007 med ungdomsromanen Punkindustriell hårdrockare med attityd, vinnare av Författarförbundets debutantpris Slangbellan. 2019 kom den helt fristående uppföljaren Punkpoet med svensk brytning. Mellan gav hon ut reportageboken, Svenglish – en 30-årings resa genom vardagen, och diktsamlingen Hejdå tonårsångest – 35 dikter innan 35, båda nominerade till Selmapriset. Nu är hon aktuell med sin femte bok KRAMABSTINENS – skramlad scenpoesi. Återkommande teman i Halvardssons böcker är identitet, sexualitet och kreativitet. Hon samarbetar regelbundet med andra poeter, performancekonstnärer och musiker och är en drivande kraft i nätverket Poesiwerken.