Göteborg
Antje Jackelén, Agri Ismaïl, Mikael Berglund och Duaa Kamel
Tid och plats
5 februari
Kulturhuset Bergsjön
18:00
Biljetter och info
Förköp
Fritt inträde men anmälan krävs. Anmäl dig här!
Arrangör
Författarcentrum Väst
Kontaktperson
Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50
Antje Jackelén
Antje Jackelén är f.d ärkebiskop, Svenska kyrkans främsta företrädare, I dag är hon senior rådgivare vid Lunds universitet och föreläser både i Sverige och utomlands. Hon har länge debatterat olika samtidsfrågor samt drivit podcasten Prata till punkt. Som författare har hon skrivit över 100 artiklar, både vetenskapliga och populärvetenskapliga, samt ett flertal böcker. 2024 utkom hennes essäsamling Tio tankar för själens hunger. Där utgår hon från tio olika begrepp, som Frihet, Hopp, Ångest och Tid, för att diskutera och reflektera kring de utmaningar som en människa i vår komplicerade nutid står inför – och de möjligheter som erbjuds till en ärligare, vänligare och mera demokratisk framtid.
Agri Ismaïl
Agri Ismaïl är en svensk-kurdisk författare, som debuterade 2024 med den uppmärksammade romanen Hyper, som nominerades till Augustpriset. Han har tidigare arbetat som jurist i London, Dubai och irakiska Kurdistan, skriver regelbundet kritik och kulturdebatt i Expressen och har publicerat texter i bland annat Glänta, Ord & Bild och The White Review. Hyper är en fartfylld, dramatisk och tankeväckande roman om en kurdisk familjs sönderfall med 2008 års finanskris som fond. ”Agri Ismaïl behärskar romanformen som få debutanter”, skrev Expressen. “På över fyrahundra sidor tappar han aldrig fokus, skärpa eller tempo (…). Jag skulle vilja kalla ’Hyper’ ett mästerverk.”
Mikael Berglund
Mikael Berglund debuterade 2015 med den hyllade romanen Ett föremåls berättelse om obesvar, som nominerades till bland annat Katapultpriset. 2023 tilldelades han Sveriges Radios Romanpris samt De nios Vinterpris för romanen Ovanjorden. Slask, hans fjärde roman, utkom hösten 2024. Det är en andlös berättelse om skuld och ansvar, vänskap och svek. ”Jag läser romanen på helspänn och hoppas att Melvin ska komma på fast mark innan det är försent. Berglund vet att hålla sträckbänken varm”, skrev Dagens Nyheter. Folkbladet skrev: ”Berglund har rosats för flera av sina tidigare romaner men den här är, tycker jag, hans bästa hittills.”
Duaa Kamel
Duaa Kamel är en palestinsk poet, konstnär och fristadsförfattare i Uddevalla, sedan 2021 bosatt i Sverige. Diktsamlingen Mamma, pappa, igelkott kom 2023 och är hennes bokdebut samt första publicering i svensk översättning (översättare Anna Jansson). Duaa Kamels verk utforskar identitet och mångfald, och har uppmärksammats vid olika litterära evenemang runt om i landet. ”Duaa Kamels dikter griper tag i läsaren, bitska som de är, med en illusionslös humor och feministisk udd,” skriver Erik Bovin i Magasinet Konkret.