Foto: Mian Lodalen: Anna-Lena Ahlström, Hans Gunnarsson: Sara Mac Key, Nike Åkerberg: Amelie Herbertsson, Emilia Aalto: Märta Thisner

Göteborg

Mian Lodalen, Hans Gunnarsson, Nike Åkerberg och Emilia Aalto

Tid och plats

5 mars

Konsertsalen, Musikens hus

19:00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Mian Lodalen

Mian Lodalen är verksam som författare, frilansjournalist, krönikör och är en flitigt anlitad föredragshållare. Hon har givit ut romaner, krönikesamlingar, medverkat i flera antologier och utkommit med faktaböcker och lättlästa kärleksromaner. Nyss avslutade hon en romantrilogi som utgår från verkliga historiska fall och som bearbetar homosexuella människors livsvillkor i Sverige under de senaste hundra åren. 2020 utkom den första romanen, Lisa och Lily. 2021 kom nästa roman, Lesbiska ligan – och 2024 avslutades denna vida uppmärksammade romansvit med tredje delen, Dansaren och demonerna.

Hans Gunnarsson

Hans Gunnarsson debuterade 1996 med novellsamlingen Bakom glas, som belönades med Katapultpriset för årets bästa debut. Med sin andra novellsamling, Februari, 1999, var han etablerad som en av Sveriges ledande yngre novellförfattare. Efter detta har han gett ut en mängd böcker, främst romaner, till exempel All Inclusive (2015), som ledde till att han nådde en större läsarkrets. Med den inledde han också en trilogi som avslutades 2023 med Död mans skugga. Gunnarssons prosa är ofta underhållande och obehaglig på samma gång. Vardagen osäkras och människor luckras upp i konturerna av händelseförloppet. Det råder “ett gungfly av förbryllat obehag och osäkra skratt”, som juryns motivering löd när han belönades med Aniara-priset 2022. I vår är han aktuell med Den smala lyckan, som beskrivs som “en novellfläta”, där de olika texterna väver in i varandra. 

Nike Åkerberg

Nike Åkerberg är född 1986, bor i Skurup, och är sedan många år verksam som konstnär. Hösten 2024 debuterade hon som författare med romanen Däggdjur, som beskrivs som en berättelse om oro och kroppar, pengar och tid, styrka och svaghet. Den handlar om Clementine som bor i Malmö med två barn och deras far. Hon är trött – och tröttheten beror bland annat på att hennes mamma, som är född i ett laboratorium, behöver så mycket kärlek. Så har det varit i hela Clementines liv. “Det är länge sedan jag läste en i grunden så deprimerande roman och samtidigt hade så roligt. Jag har gärna kvar Clementine i huvudet ett tag till”, skrev Expressen. “Däggdjur är samtidigt förtvivlad och rolig. /…/ Man vet inte vad som kan hända på nästa sida. Jag väntar redan på en fortsättning”, tyckte Sveriges Radio Kulturnytt.

Emilia Aalto

Emilia Aalto är född 1989 i Göteborg, där hon även växte upp. I dag delar hon sin tid mellan Stockholm och Färingsö och arbetar med yrkeshögskoleutbildningar. 2023 debuterade hon som författare med boken När bror dör, som nominerades till Borås tidnings debutantpris. “När bror dör” är en ömsint berättelse om en brors liv – och död. Det är också en anklagelseakt mot den decentraliserade vård som dagligen låter människor falla mellan stolarna. “… det är just det enkla och koncisa som gör ’När bror dör’ till en sådan briljant debut. Bilderna lyser som granatäppelkärnor i en mörk, tom värld. (…), “skrev Aftonbladet. ”Med knivskarp precision formulerar Aalto något av det sannaste jag läst på temat anhörig”, skrev Sydsvenskan. “’När bror dör’ är en rå och fasansfull debut, där nästan varenda sida är explosiv.”