Här och där

Tema Här och där med Johannes Anyuru, Quynh Tran, Pamela Jaskoviak, Sara Garib

Tid och plats

5 oktober

Kulturhuset Blå Stället

19:00

Biljetter och info

Inträde

Fri entré

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Obs! Fri entré i oktober

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
Thomas Skuja
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Johannes Anyuru

Johannes Anyuru gjorde succédebut 2003 med den hyllade diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. 2010 romandebuterade han med den uppmärksammade Skulle jag dö under andra himlar. Han fick sitt internationella genombrott med En storm kom från paradiset, som översatts till många språk. Även hans roman De kommer att drunkna i sina mödrars tårar (2017) blev en stor kritiker- och försäljningssuccé och belönades med flera stora utmärkelser, bland annat Augustpriset 2017 för Årets svenska skönlitterära bok. Hösten 2022 är han aktuell med den nya romanen Ixellers, en polyfon och vindlande roman om vänskap och längtan, och ett kärleksbrev till fiktion, påhittade liv och bibliotek.

Quynh Tran

Quynh Tran är en finlandssvensk författare och psykolog. Han har studerat vid Biskops-Arnös författarskola och debuterade 2021 med romanen Skugga och svalka som vann flera litterära priser, bland annat Borås Tidnings debutantpris 2022. Skugga och svalka är en roman om kärlek, besatthet och vad det innebär att vara familj. “Tran berättar om invandrarerfarenhet, men på ett sätt som får schablonerna att skälva.” skrev Nina Björk i DN. “Med stor känslighet för detaljer och ett stramt, pregnant språk, berättar Quynh Tran om familjebandet som styrka och boja, och om emigrantens eviga hemlöshet”, skrev Hufvudstadsbladet.

Pamela Jaskoviak

Pamela Jaskoviak debuterade som poet 1995 med Svart Tulpan. Hennes bildrika dikter leker med klichéer och kan påminna om popmusik i det snabba, sensuella anslaget. Sedan debuten har hon givit ut diktsamlingar, barnböcker och romaner, däribland den uppmärksammade Agadir, my love (1999). Pamela Jaskoviak är också verksam som dramatiker och översättare och är återkommande kåsör i ”God morgon världen!” i Sveriges Radio P1. I år ger hon ut Kvinnor utan män, en samling oroande, överraskande och avslöjande noveller. ”Pamela Jaskoviak är en suverän skildrare av livets utsökta små besvikelser”, skrev Andrea Lundgren i GP. 

Sara Garib

Sara Garib, poet och boende i Göteborg, debuterade i bokform 2020 med diktsamlingen Bakom höghus. Men hon var uppmärksammad poet långt innan dess. 2018 vann hon spoken word-tävlingen Ortens bästa poet i Göteborg och deltog i riksfinalen i Stockholm, där hon kom på tredje plats. 2019 vann hon också Göteborgs-Postens skrivartävling. I debuten Bakom höghus ställer dikterna bland annat frågorna: Vad gömmer sig bakom rubriker, fördomar och rädslor? Vem pratar vi om när vi pratar om miljonprogram och ”no-go-zones”? Vad döljer sig bakom fasaden?