Program / Evenemang Foto: Anna-Lena Ahlström Foto: Anna-Lena Ahlström

I sällskap

Tema I sällskap med Björn Ranelid, Christina Hesselholdt och Casper André Lugg

Tid och plats

4 december
Kulturhuset Skagerack
18.30

Biljetter och info

Arrangör

Författarcentrum Väst och Strömstad Kommun

Kontaktperson

Tove Meyer
tove.meyer@stromstad.se

Foto: Anna-Lena AhlströmFoto: Anna-Lena Ahlström

Björn Ranelid

Björn Ranelid är född i Malmö, bor numera i Stockholm. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. Han debuterade 1983 med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren. Sedan dess har han skrivit fler än trettio böcker och belönats med bland annat Augustpriset, för romanen Synden (1994). I höst utkommer han med romanen Fantastiska kvinnor i vattentornet, som utspelar sig i Malmö. Läsaren får följa Ingrid Anker, som växer upp i en av nödbostäderna i ett ombyggt vattentorn. Där bor en brokig samling människor. Ingrid blir vän för livet med Stella och Olga, som flytt från revolutionens Ryssland, och med en äldre man får hon en son. Men först när sonen är vuxen och mannen är död flyttar hon med Stella och Olga till villan i Fridhem som hon ärvt av sin man. Fantastiska kvinnor i vattentornet är ett vittnesmål som tänjer på verklighetens gränser.

Foto: Robin SkjoldborgFoto: Robin Skjoldborg

Christina Hesselholdt

Christina Hesselholdt är en av Danmarks mest framstående prosaförfattare. Hon har läst litteraturvetenskap vid Köpenhamns universitet och studerat på Författarskolan. Hon debuterade 1991 med romanen Køkkenet, gravkammeret & landskabet. Hon har varit medredaktör för de litterära tidskrifterna Den blå Port och Banana Split. Hon har också undervisat på Författarskolan. Utöver 15 verk för vuxna, har hon även skrivit 14 barnböcker. På svenska utkom senast den hyllade boken “Sällskapet”, en samling bestående av fyra kortromaner. Dessa skildrar Camilla och hennes krets; vännerna, maken, de gamla föräldrarna, i olika faser av livet, ur skiftande perspektiv. “Det här författarskapet måste vara ett av de bästa och mest originella i Norden just nu”, skrev Therese Bohman i Expressen.

Casper André Lugg

Casper André Lugg er född 1985 och bor på Manstad i Norge. Han debuterade med diktsamlingen Lite rekviem (2011) och 2015 utkom Dagene er som gress. For dessa båda böcker blev han tilldelad Bokhandelens forfatterstipend. Sedan dess har han gett ut de kritikerrosade samlingarna Nymånedagene (2016) och Det store svaet (2017). Tilgi det virkeliges blomstring (2018) är hans femte bok.