Foto: Anna-Lena Ahlström

I sällskap

Tema I sällskap med Björn Ranelid, Christina Hesselholdt och Casper André Lugg

Tid och plats

4 december

Kulturhuset Skagerack

18.30

Biljetter och info

Arrangör

Författarcentrum Väst och Strömstad Kommun

Kontaktperson

Tove Meyer
tove.meyer@stromstad.se

Foto: Anna-Lena Ahlström

Björn Ranelid

Björn Ranelid är född i Malmö, bor numera i Stockholm. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. Han debuterade 1983 med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren. Sedan dess har han skrivit fler än trettio böcker och belönats med bland annat Augustpriset, för romanen Synden (1994). I höst utkommer han med romanen Fantastiska kvinnor i vattentornet, som utspelar sig i Malmö. Läsaren får följa Ingrid Anker, som växer upp i en av nödbostäderna i ett ombyggt vattentorn. Där bor en brokig samling människor. Ingrid blir vän för livet med Stella och Olga, som flytt från revolutionens Ryssland, och med en äldre man får hon en son. Men först när sonen är vuxen och mannen är död flyttar hon med Stella och Olga till villan i Fridhem som hon ärvt av sin man. Fantastiska kvinnor i vattentornet är ett vittnesmål som tänjer på verklighetens gränser.

Christina Hesselholdt

Christina Hesselholdt räknas till en av Nordens mest betydande författare och har utgivit femton prosaböcker sedan debuten 1991. Romanen Sällskapet utkom på svenska 2017 och blev en kritikersuccé som fann många läsare. I vår är hon aktuell med den fristående uppföljaren Sopa ihop löv mot vinden. Här mötes läsaren återigen Camilla och hennes vänner, som har blivit äldre, och hanterar nya livssituationer. ”Att läsa Sopa ihop löv mot vinden är som att hitta en genväg till visdom, så klarsynt gestaltas livets gång” skrev Dagens Nyheter.

Casper André Lugg

Casper André Lugg er född 1985 och bor på Manstad i Norge. Han debuterade med diktsamlingen Lite rekviem (2011) och 2015 utkom Dagene er som gress. For dessa båda böcker blev han tilldelad Bokhandelens forfatterstipend. Sedan dess har han gett ut de kritikerrosade samlingarna Nymånedagene (2016) och Det store svaet (2017). Tilgi det virkeliges blomstring (2018) är hans femte bok.