Foto: Anna-Lena Ahlström

I sällskap

Tema I sällskap med Björn Ranelid, Christina Hesselholdt (DK), Burcu Sahin och Rizah Sheqiri

Tid och plats

5 december

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00 (insläpp förköp 18:00, övriga 18:30)

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Foto: Anna-Lena Ahlström

Björn Ranelid

Björn Ranelid är född i Malmö, bor numera i Stockholm. Han började sitt yrkesliv som lärare i svenska och filosofi samtidigt som han spelade fotboll i Malmö FF. Han debuterade 1983 med romanen Den överlevande trädgårdsmästaren. Sedan dess har han skrivit fler än trettio böcker och belönats med bland annat Augustpriset, för romanen Synden (1994). I höst utkommer han med romanen Fantastiska kvinnor i vattentornet, som utspelar sig i Malmö. Läsaren får följa Ingrid Anker, som växer upp i en av nödbostäderna i ett ombyggt vattentorn. Där bor en brokig samling människor. Ingrid blir vän för livet med Stella och Olga, som flytt från revolutionens Ryssland, och med en äldre man får hon en son. Men först när sonen är vuxen och mannen är död flyttar hon med Stella och Olga till villan i Fridhem som hon ärvt av sin man. Fantastiska kvinnor i vattentornet är ett vittnesmål som tänjer på verklighetens gränser.

Christina Hesselholdt

Christina Hesselholdt räknas till en av Nordens mest betydande författare och har utgivit femton prosaböcker sedan debuten 1991. Romanen Sällskapet utkom på svenska 2017 och blev en kritikersuccé som fann många läsare. I vår är hon aktuell med den fristående uppföljaren Sopa ihop löv mot vinden. Här mötes läsaren återigen Camilla och hennes vänner, som har blivit äldre, och hanterar nya livssituationer. ”Att läsa Sopa ihop löv mot vinden är som att hitta en genväg till visdom, så klarsynt gestaltas livets gång” skrev Dagens Nyheter.

Foto: Carla Orrego Veliz

Burcu Sahin

Burcu Sahin är poet, uppvuxen i Stockholm. Hon har studerat och sedan även undervisat på Biskops-Arnös författarskola. Hon är sedan 2013 del av litteraturkollektivet Ce(n)sur. I höst debuterar hon med diktsamlingen Broderier. Dikterna börjar i det detaljerade handarbetet, så som det har praktiserats av generationer kvinnor: broderi, sömnad, vävning. Tradition och minne ställs mot rörelse, migration och konflikt – men inte som enkla motsatser, utan som en växande och föränderlig väv. “Det som läggs i våra händer / ska så småningom tas ifrån oss”

Rizah Sheqiri

Rizah Sheqiri är en svensk-albansk författare, född i Braina, Kosovo, numera boende i Uddevalla. Han har studerat litteratur- och språkvetenskap vid Pristinas universitet – och arbetat sju år på Radio Pristina. Han har varit verksam som författare i Sverige sedan 90-talet och är även aktiv som översättare och modersmålslärare. Han skriver poesi och prosa för barn, ungdomar och vuxna, varav flera har publicerats på andra språk. På svenska utkom han 2017 med diktsamlingen Ljusets spindel, som först utkom på albanska 1991 och behandlar de svårigheter som präglat Kosovo under det föregående årtiondet.