INSTÄLLT: Kärlek och förvandling
Anne Swärd, Jack Hildén, Jila Mossaed, Johan Espersson
Tid och plats
2 september
Konsertsalen, Musikens hus
19.00 (insläpp förkop 18.00, övriga 18.30)
Biljetter och info
Inträde
90 kr, 60 kr för studenter samt medlemmar i FCV och deltagare i läsecirkel
Förköp
Arrangör
Författarcentrum Väst
Kontaktperson
Pål Börjesson
Thomas Skuja
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50
Anne Swärd
Anne Swärd debuterade 2003 med romanen Polarsommar, som nominerades till Augustpriset och nådde direkt en stor grupp läsare. Även de två påföljande romanerna, Kvicksand (2006) och Till sista andetaget (2010) nådde många läsare och belönades med Mare Kandre-priset samt Hjalmar Söderbergs Helga-priset. Anne Swärd är sedan 2019 ledamot i Svenska Akademien. Hon är översatt till fler än tjugo språk, däribland ryska, engelska och persiska. I år är hon aktuell med den uppmärksammade roman Jackie, som handlar om en ung kvinna som den varma sommaren 1988 är på väg mot Stockholm och livet. Jackie, som lovordades av kritikerna, är en roman om kärlek, besatthet och överlevnad.
Jila Mossaed
Jila Mossaed är poet, bosatt i Göteborg. Hon föddes 1948 i Teheran i Iran och kom till Sverige 1986. Efter elva år i Sverige utkom hennes första diktsamling på svenska, den kritikerrosade Månen och den eviga kon (1997). På persiska har hon gett ut såväl poesi som prosa. 2024 är hon aktuell med sin nionde diktsamling på svenska, Jag tillhörde vindarna. Hennes poesi är mångfaldigt prisbelönad, bland annat med Aftonbladets litteraturpris, Karl Vennbergs pris 2019 och Erik Lindegren-priset samma år. Hon har varit sommarpratare i P1 och 2018 utsågs hon till ny ledamot i Svenska Akademien, där hon efterträdde Kerstin Ekman på stol nr. 15.
Jack Hildén
Jack Hildén är författare och skribent, som regelbundet skriver på Aftonbladet Kultur. Han debuterade 2014 med romanen Vi, vi vaktmästare. Tre år senare kom den kritikerhyllade God och opåverkad. 2019 kom den kontroversiella och uppmärksammade diktsamlingen som kretsar kring kokainbruk, Laddet. I höst är han aktuell med romanen Många gånger i regn, som med obeveklig blick skildrar en grupp människor som knappt verkar gilla varandra, men ändå är tätt förbundna. Alla har förutsättningar för att leva bra liv. Hur är det då möjligt att misslyckas så ofta och varför verkar en av dem helt ointresserad av att försöka?
Johan Espersson
Johan Espersson debuterade i år med den lyriskt präglade romanen Kungsbacka ultras. Han är utbildad vid Biskops-Arnös författarskola och är tidigare publicerad i svenska och danska tidskrifter. Han var även gästredaktör för Kritiker #51, som hade tema Förälskad text. I Kungsbacka ultras växer dramats två huvudpersoner upp i just Kungsbacka, en bit utanför Göteborg. Här utspelar sig också deras storslagna och sorgliga kärlekshistoria, om två unga människor som längtar bortom villakvarterens begränsningar, efter mening och fullhet. Debuten har fått många lovord. “Glimrande roman”, skrev Svenska Dagbladet. Aftonbladet skrev: “Kungsbacka ultras driver omkring utan mål, på bästa vis. En kompromisslös kärlekshistoria och minnestext draperad i grått.”