Lost in Migration

Som en del i vårt 10-årsjubileum arrangerar vi en uppläsningskväll med författarnätverket Lost in Migration. Läser gör Soleyman Ghasemiani, Vera Stremkovskaya, José Romero, Ivica Celikovic och Jana Witthed. Dessutom kommer Jorge Alcaide att spela gitarr. Konferencier är Namdar Nasser.

Tid och plats

26 maj

Litteraturhuset, Heurlins plats 1

19:00

Biljetter och info

Inträde

Fri entré

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Thomas Skuja
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
Telefon: 031–751 25 50

Soleyman Ghasemiani

Soleyman Ghasemiani är född  1959 i den lilla staden Sardasht i västra Iran och är en iransk-kurdisk och svensk författare, poet och redaktör. Han kom till Sverige 1984. Han har en socionomexamen, är redaktör för Barnen först och chefsredaktör för den kurdiska tidskriften Hana och är även ordförande för den internationella organisationen Barnen först. Ghasemiani är en engagerad debattör i sociala och kulturella frågor. De flesta av hans böcker finns på svenska och med åren har svenskan blivit hans första språk i skrivandet. Senast gav han ut diktsamlingen … och jag tappar orden…

Jana Witthed

Jana Witthed är verksam som författare, journalist och översättare. Hon skriver på både tjeckiska och svenska. I Sverige har hon publicerat sig i ett flertal tidskrifter och medarbetat i tre antologier. Janas diktsamling Kristallandets skeppsbrutna gavs ut på förlaget Symposion 2009. Hennes dikter är översatta till sex språk.

Vera Stremkovskaya

Vera Stremkovskaya kom till Sverige 2008 från Vitryssland, där hon har publicerat fyra dikt- och novellsamlingar på sitt modersmål ryska. I Minsk arbetade hon som advokat med inriktning på mänskliga rättigheter. Nu bor hon i Göteborg och arbetar med kultur i kommunen. Hennes senaste bok Bravo – Bravissimo! är hennes första bok som översatts till svenska.

Ivica Celikovic

Ivica Celikovic poesi handlar ofta om frågor om identitet och existens, om det går att bevara identitet och hur man hittar den i den ständiga förvandlingen över tid. Han är aktuell med boken Skuggor bakom muren, ett urval ur sju av hans böcker.

Namdar Nasser

Namdar Nasser är född och uppvuxen i Iran och är bosatt i Sverige sedan 1985. Idag bor han i Göteborg och arbetar som utbildningskonsult, förläggare, föreläsare och författare. Hans aktuella diktsamling Jag är din röst i världen innehåller dikter där självupplevda händelser, så som krig, fängelse och flykt står i centrum. Titeldikten “Jag är din röst i världen” är en hyllningsdikt till staden Teheran där Nasser är född.

José H Romero

José H Romero är född i gruvdistriktet Catavi, Bolivia och arbetar som tandtekniker, författare och bor i Göteborg. Romero är en av tusentals latinamerikaner som kom till Sverige från 1970 till mitten av 80-talet som politiska flyktingar från länder som då drabbades av militära diktaturer. Han är mycket aktiv i flera olika föreningar i Hammarkullen, bland annat Bolivia Kommité och CC Libertad. Han arbetar också i närradion, “Radio 19 de abril” (106,3 FM) som är knuten till Kulturförening Salvador Allende. Han tvingades fly från Bolivia 1973 och har levt i exil, i bland annat i Chile och Västtyskland (DDR). Romero har bland annat gett ut diktsamlingarna Siglo XXI (2005), Break (2008) och Pensamientos (2010) på spanska och på svenska 30 år och lite till… (2012). 2011 tilldelades Romero Angereds kulturpris.