Verkan och villkor

med Jessica Schiefauer

Tid och plats

9 oktober

Marks bibliotek

16:00

Biljetter och info

Inträde

40 kr

Förtäring

Kaffe med dopp från klockan 14.00

Arrangör

Författarcentrum Väst, Marks kommun, Bibliotek Mark, Folkhälsan, Marks Konstgille, Kinna bokhandel, Studieförbundet Vuxenskolan, Frivilligverksamheten

Kontaktperson

Carola Melo
Utvecklingsledare
Kultur- och fritidsförvaltningen
0320-217060
carola.melo@mark.se

Jessica Schiefauer

Jessica Schiefauers stora genombrott kom med Pojkarna (2011), som belönades med Augustpriset och etablerade henne som en av Nordens mest spännande ungdomsboksförfattare. Innan debuten, har hon gått skrivarutbildningar på flera folkhögskolor. Hon har även pedagogisk examen i språk och kreativt skrivande och arbetar vid sidan av författarskapet med kurser i skrivande. 2015 utkom romanen När hundarna kommer – som också tilldelades Augustpriset, liksom priset Spårhunden för årets bästa barn- och ungdomsdeckare. I höst är Jessica Schiefauer aktuell med sin första roman för vuxna läsare, Bärarna. I den skildras en värld som sedan decennier härjats av en smitta som tvingat män och kvinnor att leva åtskilda. Kvinnorna styr men ordningen börjar ifrågasättas. När huvudpersonen Nikki blir gravid förändras dessutom villkoren radikalt.

Johannes Ekholm

Johannes Ekholm, född 1984, är författare och dramatiker som även arbetat som grafisk designer. Han debuterade 2017 med romanen Kärlek liksom. Den belönades med Kalevi Jäntti-priset. Ekholm ligger även bakom de hyllade föreställningarna Wunderkinder och Kaspar Hauser, som väckt kulturdebatt för sin skarpa samhällskritik. Under våren kom romanen Planet Fun Fun, där Ekholm skildrar ett kaotiskt händelseförlopp genomsyrat av konspirationsteorer och opålitliga ledtrådar. Genom intervjuer, artiklar och prosa skapar Ekholm ett mysterium som utmynnar i frågan hur vi berörs av vetskapen om att solen kommer att slockna. Mottagandet har varit entusiastiskt. Svenska Yle skrev: “När den är som bäst är Planet Fun Fun en verklig överlevnadsguide (eller undergångsguide) för vår dömda samtid, eftersom den vägrar välja mellan hopp och cynism, utan insisterar på att de kan samexistera.