Orden

Tema Orden med Mattias Alkberg, Birgitta Lillpers, Morten Chemnitz (DK) och Annika Paldanius.

Tid och plats

5 oktober

19:00

Biljetter och info

Kontaktperson

Mattias Alkberg

Mattias Alkberg är född 1969 och bosatt i Luleå och är författare och låtskrivare. Alkberg var sångare och gitarrist i The Bear Quartet som skivdebuterade 1992, samma år publicerades hans första diktsamling Separerade ägg. På senare tid är han framförallt känd för sina soloalbum. Sammanlagt har han gett ut 25 album och 26 EPs i eget namn och med The Bear Quartet. 2013 släpptes albumet Mattias Alkbergs Begravning som också var en föreställning som sattes upp på Dramaten i Stockholm och blev en konsertfilm på SVT. 2015 kom senaste albumet “Personer” som spelades in i Ingmar Bergman-gårdarna på Fårö. Alkberg har fått stipendium av Svenska Akademin 2004 och 2015, och bland annat tilldelats Rubus Arcticus, Rörlings stipendium och SKAP-stipendiet. I september släpps han sjunde diktsamling, Ön.

Birgitta Lillpers

Birgitta Lillpers är boende i Orsa och en av Sveriges mer prishöljda poeter och prosaister. Sedan debuten 1982 har hon varit en egensinnig och tongivande röst i litteraturen. Hon har bland annat belönats med SR:s Lyrikpris, SvD:s litteraturpris och Samfundet De Nios Stora Pris. 2016 tilldelades hon Gunnar Ekelöf-priset i samband med utgivningen av sin senaste diktsamling Anteckningar om Hö. En flödande svit och undersökning av inte bara av trakterna kring Orsa, utan även av den gamla industristaden Manchester och dess förfall.

Annika Paldanius

Annika Paldanius är uppvuxen i Jönköping men bor numera i Göteborg, där hon arbetar som läkare. Hon har gått Biskops Arnös författarskola. Hennes romandebut Jag vet allt det här (en internmedicinsk roman) är en egensinnig och lekfull skildring av kampen mellan känsla och intellekt. Huvudpersonen Hanna går på läkarlinjen, tänker att vetenskapen har alla svar, hon har amasoner till vänner med hud av okrossbart glas, redo för vilka strider som helst. Men glaset börjar krackelera när vännen Filippa dras allt djupare och djupare ner i en depression. De lär sig att förlänga liv – men varför lever man egentligen, varför måste döden vänta?

Morten Chemnitz

Morten Chemnitz är en dansk poet född 1984 i Köpenhamn. Han debuterade med den rosade diktsamlingen Inden april som har beskrivits som en comeback för naturlyriken i den danska litteraturen, och han är bland annat influerad av den finlandssvenska poeten Gunnar Björling. I likhet med flera namnkunniga poeter i sin generation – som Amalie Smith, Olga Ravn och Asta Olivia Nordenhof – är han utbildad på Forfatterskolen i Köpenhamn. I svensk översättning är han tillgänglig i antologin Nervsystem – ung dansk poesi (2015)2016 kom hans andra diktsamling Bindingerne.