Platsens ande

Tema Platsens ande med Daniel Sjölin, Maria Maunsbach, Olle Holmlöv och Ida Linde

Tid och plats

7 september

Konsertsalen, Musikens Hus

19:00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Daniel Sjölin

Daniel Sjölin är författare, programledare och kulturskribent. Debutromanen Oron bror (2002) belönades med Borås tidnings debutantpris. Även de följande romanerna Personliga pronomen (2004) och Världens sista roman (2007), i vilken Daniel Sjölin tog avsked från romankonsten, fick mycket uppmärksamhet. Utöver att vara programledare för SVT:s Babel har han fortsatt skriva, till exempel äventyrsböckerna under pseudonymen Michael Mortimer, (med Jerker Virdborg), eller den omtalade långnovellen Alla vill bara gå hem. I år återvänder han dock till romankonsten i eget namn med Underskottet, som utspelar sig i framtiden. Där råder ett överflöd på ord och känslor, men ett underskott på allt annat: blod, närhet, vokaler, minne och mänskliga rättigheter.

Maria Maunsbach

Maria Maunsbach är författare och programledare. Hon har studerat skrivarlinjen på Fridhems folkhögskola och debuterade 2018 med kritikerrosade Bara ha roligt. 2019 utkom hennes andra roman Hit, men inte längre. Nu är hon aktuell med sin tredje bok Lucky Lada och jag. Det är en roman om kärlek: att älska sina vänner, sin mamma, platsen där man vuxit upp, och till slut kanske även den man varit. “Jag skrattar så jag gråter, roas och oroas om vartannat”, skriver Karin Olsson i Expressen. Maria Maunsbach har tidigare varit programledare på Sveriges Radio och i samarbete med Malmö Stadsbibliotek driver hon Debutantscen Malmö. 

Olle Holmlöv

Olle Holmlöv är författare och litteraturvetare. Han debuterade 1981 med diktsamlingen Fadersöga. Sedan dess har han gett ut ett antal böcker och ses som en av våra främsta naturskildrare. 2022 är han aktuell med sin nya bok Träden längs med bäcken, som ligger nära hans värmländska hem- och skogsbygder. Holmlöv fångar naturens och ljusets magi. Han kopplar an till konsten och måleriet liksom till musiken, litteraturens uttryck och till klassiska skildrare både hemmavid och internationellt. Och han återkommer till sitt beslut att flytta från arbets- och forskarmiljö på litteraturvetenskapliga institutionen till det lantliga och totalt annorlunda livet i glesbygd – och mitt i naturen.

Ida Linde

Ida Linde är verksam som författare, översättare och dramatiker. Hon debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För den kritikerhyllade romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. 2022 är Linde aktuell med Karons tunnelbana, en diktsamling där färjekarlen från dödsriket sitter på förarplatsen i nagellack och strumpbyxor. Hon fantiserar om att bara släppa allt, åtminstone att släppa av sin älskling vid en övergiven station. Kärlek och sorg förväxlas med varandra, samtidigt som passagerarna fortsätter att stiga på.