Program / Evenemang

Snö

Tema Snö med Klas Östergren och Lars Andersson

Tid och plats

7 februari
Marks bibliotek
15:00

Biljetter och info

Inträde

40 kr

Förtäring

Kaffe med dopp från klockan 14.00

Tillgänglighet

Se Tillgänglighetsdatabasen

Arrangör

Författarcentrum Väst, Marks kommun, Bibliotek Mark, Folkhälsan, Marks Konstgille, Kinna bokhandel, Studieförbundet Vuxenskolan, Frivilligverksamheten

Kontaktperson

Carola Melo
Utvecklingsledare
Kultur- och fritidsförvaltningen
0320-217060
carola.melo@mark.se

Klas Östergren Foto: Viktor GårdsäterFoto: Viktor Gårdsäter

Klas Östergren

Klas Östergren debuterade 1975 med romanen Attila. Efter två romaner till, Ismael och Fantomerna, slog han igenom stort med Gentlemen (1980), en rikt fabulerande roman om en ung mans väg ut i vuxenlivet, där han bland annat blir vän med bröderna Morgan. Gentlemen betraktas idag som en modern klassiker. Efter detta har Östergren byggt ett rikt författarskap med brett vingspann: från de återhållsamma berättelserna i 80-talets Österlentrilogi till framgångsrika manus för film och TV. Han har ägnat sig åt novellkonst samt åt att översätta Ibsens dramatik. Romanen I en skog av Sumak nominerades till Augustpriset 2017 och fick en kritiker att skriva “Det är en nåd att läsa Klas Östergren”. Hösten 2019 utkom han med romanen Hilde, som utgår från rollpersonen Hilde Wangel från Henrik Ibsens dramer Frun från havet och Byggmästare Solness. “Det är ett fullödigt porträtt, med klassiskt Östergrenska språng mellan allvar och humor, färgstarka skrönor och becksvarta djup”, skrev en kritiker.

Lars Andersson Foto: Nils RamhöjLars Andersson Foto: Nils Ramhöj

Lars Andersson

Lars Andersson är en av de mest framstående svenska författarna i sin generation. Han debuterade 1974, vid 20 års ålder, med romanen Brandlyra, som uppmärksammades för sitt brådmogna anslag och likhet med Aksel Sandemoses verk. 1979 vann han stort erkännande, även internationellt, med sin tredje roman, Snöljus, som bland annat behandlar alienationen i det moderna samhället, till exempel genom en omdiktning av Sigurdskvädet och en modern thrillerintrig. Sedan dess har han skrivit en lång rad uppmärksammade romaner. Han har även publicerat flera böcker med essäistik, resereportage samt ägnat sig åt översättning. Romanen Berget (2002) nominerades till Augustpriset. Bland senare verk märks tvåbandseposet Ljus från Ingenstans (2008) och De levandes land (2012). För romanen De våra, som kombinerar en fiktiv kriminalgåta med en skildring av Karlstad under de sista krigsåren, fick han strålande kritik och nådde många läsare. Hösten 2019 utkom han med en fristående uppföljare, med titeln De Gaulles dotter och kommissarie Ringer.