Sökning pågår

Tema Sökning pågår med Beate Grimsrud, Stefan Lindberg, Lyra Ekström Lindbäck och Linus Gårdfeldt

Tid och plats

4 februari

Konsertsalen, Musikens hus

19.00 (insläpp förköp kl. 18.00, övriga 18.30)

Biljetter och info

Inträde

80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Förtäring

Mat och dryck. Fullständiga rättigheter.

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
Telefon: 031–751 25 50

Beate Grimsrud Foto: Maud Nycander

Beate Grimsrud

Beate Grimsrud är född och uppvuxen i Norge men bor sedan mitten av 80-talet i Stockholm. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår och väckte genast uppmärksamhet med sitt språk, fyllt av poesi, humor och dramatik. Hennes barndomsskildring Jag smyger förbi en yxa (1999) innebar ett genombrott till en större läsarkrets. Den vann också Sveriges Radios romanpris. Vad är det som finns i skogen barn? (2002) belönades bl.a. med Aftonbladets litteraturpris. 2010 utkom romanen En dåre fri, som blev både en kritker- och en läsarsuccé. Den blev flertaligt prisbelönad och översatt till mer än tio språk. I höst är hon aktuell med romanen Jag föreslår att vi vaknar, där huvudpersonen Vilde har drabbats av en obotlig sjukdom. Vid hennes sida finns hela tiden O, tätt intill de kritiska ögonblick som kan bli det sista. Om något så självklart som livet skulle kunna upphöra, vad är det för frågor man ställer sig då?

Stefan Lindberg

Stefan Lindberg, född 1971 i Alingsås, bor nu i Stockholm. Han debuterade 1999 med den mycket uppmärksammade novellsamlingen Tusen nålar. Sedan dess har han utkommit med romanen Min terapi (2002) och novellsamlingen I Gorans ögon (2008). 2014 kom den kritikerhyllade romanen Du vet väl om att du är värdefull. 2016 utkom han med romanen Nätterna på Mon Chéri, om 33-årige Kenneth Swärd som var misstänkt medhjälpare till mordet på statsminister Olof Palme. I vår är han aktuell med ytterligare en roman, Splendor, där författaren Stefan Lindberg en majkväll stöter ihop med en viss Mathias Splendor Johansson på en uteservering i Stockholm. Splendor, människan, har förflutet i en sekt och en förmåga att få själar, minne och framtid att flyta samman. Splendor, romanen, spränger autofiktionens gränser och försätter läsaren i ett tillstånd av absolut och hallucinatorisk närvaro.  Den pekar ut en ny riktning i Stefan Lindbergs författarskap – och återkopplar till dess rötter. 

Lyra Ekström Lindbäck

Lyra Ekström Lindbäck är född 1990. År 2008 vann hon Lilla Augustpriset för texten Manual och 2012 romandebuterade hon med boken Tillhör, som nominerades till Borås Tidnings Debutantpris. 2014 utkom romanen Ett så starkt ljus, som nominerades till Augustpriset. Ur motiveringen: “Boken blir en kärleksförklaring till en stad där ett suveränt jag smeker fram Stockholm i centralperspektiv. En generationsroman om kärleken och sökandet efter den.” Lyra Ekström Lindbäck är även litteraturkritiker på DN samt redaktör för den poetiska nättidskriften Fikssion.

Linus Gårdfeldt

Linus Gårdfeldt är uppvuxen i Värmland och numera bosatt i Karlstad. 2009 debuterade han med den uppmärksammade, rytmiska diktsamlingen Men golvet har ingen mun. Om uppföljaren Gråbergsång från 2012 skrev Anna Hallberg i DN: “Jag tänker ibland på Willy Granqvist. Eller Tomas Tranströmer. Det lågmälda enkla. Rörelsen bort och mot det egna jaget. Bilderna som faller självklart som regndroppar, men blir komplexa när man studerar dem närmare.” Efter Lys med apan (2015), är Gårdfeldt nu aktuell med sin fjärde diktsamling: Den råttan. Boken tar avstamp i invalet av Donald Trump 2016 och blir en uppgörelse med det egna skrivandet och dess förutsättningar och omständigheter. Epitet “den råttan” går inte bara att applicera på amerikanska presidenter utan även på samtidspoesin, barrträd och författaren själv.