Klas Östergren Foto: Viktor Gårdsäter

Tema Vändningar

Tema Vändningar med Klas Östergren, Torkel Rasmusson, Maja Hjertzell och Eirin Gundersen

Tid och plats

3 februari

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00

Biljetter och info

Förköp

www.ticnet.se

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Klas Östergren Foto: Viktor Gårdsäter

Klas Östergren

Klas Östergren debuterade 1975 med romanen Attila. Efter två romaner till, Ismael och Fantomerna, slog han igenom stort med Gentlemen (1980), en rikt fabulerande roman om en ung mans väg ut i vuxenlivet, där han bland annat blir vän med bröderna Morgan. Gentlemen betraktas idag som en modern klassiker. Efter detta har Östergren byggt ett rikt författarskap med brett vingspann: från de återhållsamma berättelserna i 80-talets Österlentrilogi till framgångsrika manus för film och TV. Han har ägnat sig åt novellkonst samt åt att översätta Ibsens dramatik. Romanen I en skog av Sumak nominerades till Augustpriset 2017 och fick en kritiker att skriva “Det är en nåd att läsa Klas Östergren”. Hösten 2019 utkom han med romanen Hilde, som utgår från rollpersonen Hilde Wangel från Henrik Ibsens dramer Frun från havet och Byggmästare Solness. “Det är ett fullödigt porträtt, med klassiskt Östergrenska språng mellan allvar och humor, färgstarka skrönor och becksvarta djup”, skrev en kritiker.

Torkel Rasmusson

Torkel Rasmusson är poet, dramatiker, journalist och musiker. Rasmusson är välkänd som sångare i det legendariska bandet Blå tåget. Han debuterade som poet redan 1965, men det dröjde till 2014 innan samling nummer två kom ut, Se himmelen och förra året gavs Ibland ut. Båda böckerna bjuder på ögonblicksbilder ur ett Sverige och en samtid som känns allt mer avlägsen och overklig. Lätt absurda vardagsupplevelser i en humoristisk poesi som ställer frågor, snarare än ger svar.

Maja Hjertzell

Maja Hjertzell, född 1971, är författare och gymnasiebibliotekare bosatt i Arvika. Hon debuterade 2001 med barnboken Ett lingon i en hiss. Efter det har hon skrivit ytterligare fem kritikerhyllade barn- och ungdomsböcker. Senast kom ungdomsromanen Vad gör man inte (2015). I den är tre syskon är på väg till sin mammas födelsedagsfirande. Sanna som alltid ligger med fel killar. Anders som super och vill slåss. Karoline som inte vill någonting. Något bubblar under ytan. Det är augusti och luften dallrar i värmen och innan dagen är över kommer ingenting längre att vara som förut.

Eirin Gundersen

Eirin Gundersen är född 1990 i Drammen, Norge. Hon har gått på författarutbildningen vid Högskolan i Bø och Universitetet i Tromsø. Förra året kom hennes debutbok Du er menneske nå. Det är en diktsamling om förlusten av en far, sorgen och stillheten som tar hans plats. Dikterna handlar också om att hitta mål och mening, att återfinna livsglädje. Existensen går som grundtema genom boken, utvecklingen från amöbor till landvarelser, en undersökning av liv i avkrokar och utkanter av världen, på fjäll, tundran och under havet.