Tiden inne, tiden ute

med Lydia Sandgren, Asta Olivia Nordenhof, Sofia Dahlén och Göran Moldén

Tid och plats

8 september

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00, insläpp från 18.00

Biljetter och info

Inträde

90 kr, 60 kr för studenter, medlemmar i FCV och deltagare i läsecirkel

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Lydia Sandgren

Lydia Sandgren, född 1987, är psykolog och bosatt i Göteborg. Hon debuterar i vår med romanen Samlade verk, som utspelar sig i Göteborg. I staden förbereds en stor retrospektiv utställning över konstnärens Beckers verk – och vart huvudpersonen Rakel än vänder sig i staden möter hon sin försvunna mammas ansikte på utställningsaffischen, som är tapetserad överallt. Samtidigt drabbas hennes far, förläggaren Martin Berg, av en svår livskris. Samlade verk är en roman om djup kärlek, vänskap, konst i spänningsfältet mellan fiktion och sanning – samt en storslagen Göteborgsskildring med klassresan och moderniteten som fond. 

Asta Olivia Nordenhof

Asta Olivia Nordenhof är en av Danmarks mest framstående unga författare. Hon debuterade 2011 med romanen Et ansigt til Emily. Diktsamlingen Det enkla och det ensamma (på svenska 2015) blev en stor framgång: den sålde i över 10 000 exemplar och belönades med det prestigefyllda Montanas Litteraturpris. Nu är hon aktuell på svenska med den uppmärksammade romanen Pengar på fickan, som innebar att hon belönades med Per Olov Enquists pris 2020. Pengar på fickan är ett brutalt men också finstämt porträtt av en kärleksrelation där huvudpersonerna kämpar i utkanten av 80-talets välfärdssamhälle. Den är första delen i en kommande svit om sju romaner och hyllades av den svenska kritikerkåren.

Göran Moldén

Göran Moldén romandebuterade 2006 med Fågelskådaren som 2012 följdes av den lovordade romanen Lögnarens ögon. I år är han aktuell med sin tredje roman, Dess bärare i nuet. Victor levde på 1800-talet. Mer än hundra år senare följer Harald hans spår och vill teckna en bild av den bakgrund som bara är synlig i handlingen. Från Jönköping 1835 till Mirzapur 2018 lägger han stycke till stycke: tidig liberalism, det senaste 1900-talets socialdemokrati och miljörörelse, nutidens värld. Victors liv går genom fattigdom till lysande succé. Han ändrar stavningen av sitt förnamn och blir skalden Viktor Rydberg. Dess bärare i nuet tar formen av en bred tidskrönika, både underhållande och intrikat – en text som ställer läsaren inför kravet att tänka efter.

Sofia Dahlén

Sofia Dahlén är författare, född 1987. Hon debuterade i år med Patient, en lyrisk berättelse om en byggingenjör vars syster blir tvångsintagen för psykiska besvär. Till en början verkar fysikens lagar fortfarande gälla, men naturvetenskapen blir allt mer ödesmättad för varje nytt självmordsförsök. Till slut återstår endast frågan: hur håller man den vid liv, som hela tiden vill dö? Sofia Dahléns debut är en lyrisk berättelse om anhörigskap, desperation och längtan, som lovordats av kritiker. “En stark bok, djupt gripande och helt unik”, skrev Maria Schottenius i Dagens Nyheter.