Trådar

med Håkan Nesser, Balsam Karam, Elise Ingvarsson och Elnaz Baghlanian

Tid och plats

1 december

Konsertsalen, Musikens hus, Göteborg

19:00, insläpp från 18:00

Biljetter och info

Förköp

Köp din biljett via denna länk!

Tillgänglighet

Se Musikens hus hemsida

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Pål Börjesson
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031–751 25 50

Håkan Nesser

Håkan Nesser, före detta gymnasielärare, är idag en av våra mest lästa författare. Hans böcker har sålt i över 20 miljoner exemplar världen över och blivit översatta till ett trettiotal språk. Nesser debuterade 1988 med kärleksromanen Koreografen. Den följdes av tio kriminalromaner om kommissarie van Veeteren, som haft stor framgång och filmatiserats med Sven Wollter i huvudrollen. Nesser har sedan debuten rört sig mellan kriminalromaner, uppväxtskildringar, novellsamlingar och brevromaner. Han är filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet. Nesser har tilldelats en rad priser och utmärkelser, däribland Crimetime Award i kategorin Årets hederspris, hösten 2020. 2021 är han aktuell med sin nya bok Schack under vulkanen, den sjunde boken i serien om kommissarie Barbarotti och hans kollega/sambo Eva Backman.

Balsam Karam

Balsam Karam, född 1983, är kurd med rötter i Iran och Irak, men bor sedan barnsben i Stockholmsområdet. Hon är författare och bibliotekarie och debuterade 2018 med den kritikerhyllade och mycket uppmärksammade romanen Händelsehorisonten. Under 2021 är hon aktuell med Singulariteten. Kvinnan som förlorat sitt barn minns sin mors förluster, förlusten av ett språk, ett land, en identitet. Kan man rangordna trauman? Singulariteten är ett sorgearbete i tre delar. “Det ser till en början ut som en roman men framstår snart som ett prosalyriskt diktverk. Och det är originellt, överväldigande och formmedvetet. Hon är vårt nya stjärnskott”, skriver Viola Bao i Dagens Nyheter.

Elise Ingvarsson

Elise Ingvarsson (f. 1979) är poet och författare, hon har vuxit upp i Borås och är nu bosatt i Göteborg. Hon debuterade 2005 med diktsamlingen Beror skrymmande på som tilldelades Katapultpriset året därpå, den följdes upp av ett Ett förslag 2009 och 2013 kom Fem minuter av ditt liv. Ingvarssons diktsamlingar har bemötts av lysande kritik och hon räknas av många som en av våra mest egensinniga poeter. Hösten 2021 är hon aktuell med De näst största städerna. En prosalyrisk berättelse i vilken man känner igen mycket från hennes tidigare poesi, där moderskap, tro och identitet har varit vanligt förekommande teman, men i De näst största städerna växer också en stark och modig berättelse fram som ytterligare förstärker dessa ämnen.

Elnaz Baghlanian

Elnaz Baghlanian är född 1982 i Shiraz, Iran. Hon bor i Stockholm. Prologer, som utkommer i augusti 2021, är hennes debutbok. Vems sorger kommer barnet att ärva? Diktjaget räknar ner veckorna och gör plats för en ny berättelse. Hennes mage växer. Hon försöker skilja kroppen från sorgen, sorgen från minnet. Kan minne gå i arv? Där hon befinner sig är handdukarna broderade med släktingars initialer. Hennes förflutna skär sig med den här platsen och snart ska barnet ha ett namn. Prologer är en lyrisk berättelse om moderskap, arv och migration. Elnaz Baghlanian har tidigare jobbat på Svenska Pen och som litterär chef på bokförlaget Atlas. Hon är idag verksamhetschef för Författarcentrum Öst.