Då och nu

Tema Då och nu med Henrik Berggren, Øyvind Rimbereid och Ninni Holmqvist

Tid och plats

1 september

Röda rummet

19:00

Biljetter och info

Inträde

30 kr

Förköp

www.ticnet.se, Kulturhusets reception och Turistbyrå i Borås. Tidigast tisdagen före aktuellt evenemang från kl. 9.00.

Förtäring

Det finns ett café i Kulturhuset med både varma och kalla rätter, men förtäring får ske före eller efter.

Arrangör

Författarcentrum Väst och Borås Stadsbibliotek

Kontaktperson

Petra Bossmark
Borås Stadsbibliotek
033–35 76 39
petra.bossmark@boras.se

Henrik Berggren

Henrik Berggren föddes i Uppsala och är journalist och historiker. Han har arbetat som ledarskribent på Dagens Nyheter sedan 1986 och en tid även jobbat som tidningens kulturchef. 2010 slog han igenom med Underbara dagar framför, en prisbelönad och hyllad biografi om Olof Palme, som också täcker in det svenska 1900-talets samhällsutveckling. Biografin belönades med av Svenska Akademien med Alex Hirschs pris 2011. Nu är Berggren aktuell med thrillern Det röda arvet. En historia om inbördeskrig, kärlek och moraliskt ansvar som rör sig mellan stillsamma arkiv i samtidens Stockholm, intensiva nätter i Dublin och bergsbyar i 1930-talets Baskien.

Øyvind Rimbereid

Øyvind Rimbereid föddes i Stavanger, Norge, där han också är bosatt. Rimbereid betraktas allmänt som en av de främsta och mest nyskapande norska poeterna av idag. Han har fil.kand. i nordiska språk och litteratur vid Universitetet i Bergen och har undervisat vid Skrivekunstakademiet i Hordaland. Han debuterade som författare med novellsamlingen Det har begynt 1993 och skrev ytterligare en novellsamling och en roman innan han debuterade som lyriker med Seine togografiar 2000. Han har tilldelats flera priser för sina diktsamlingar och har nominerats till Nordiska Rådets litteraturpris två gånger. Rimbereid är också den enda poet som mottagit Kritikerpriset två gånger, först för det uppseendeväckande framtidseposet Solaris korrigert (2004) och andra gången för sitt senaste verk Orgelsjøen (2013) som avhandlar orglar förr och nu, i alla former och skepnader, även de omöjliga.

Ninni Holmqvist

Ninni Holmqvist är författare och föddes i i Lund och bor numera utanför Skurup. Utöver sitt författarskap har hon arbetat som översättare från framförallt danska. Hon debuterade 1995 med novellsamlingen Kostym. Efter flera novellsamlingar fick Holmqvist ett internationellt genombrott, framför allt i Tyskland och USA, med romanen Enhet (2006). I höst är hon aktuell med sin första bok på åtta år, Precis som att börja om, som tar tar avstamp i barndomens skånska sextiotal och leder ut på en vinglig resa i världen som ung vuxen efter att barndomshemmet städats rent, tömts på Steinwayflygeln och sålts.