Välkommen till Forum för poesi och prosa i Göteborg

Tema Växt med Tomas Bannerhed, Eija Hetekivi Olsson, Lotta Olsson och Marianne Larsen

Plats: Café Hängmattan, Musikens hus

Tid: 19.00 (insläpp förköp kl. 18, övriga 18.30)
Inträde: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
Förköp: Pusterviks biljetter 031-130680, Ticnet 077-1707070, www.ticnet.se
Förtäring: mat och dryck, bakverk, smörgåsar – fullständiga rättigheter
Arrangör: Författarcentrum Väst med stöd av Västra Götaland, Kulturrådet och Göteborg.

Om författarna:

Tomas Bannerhed (f.1966) bor i Stockholm sen femton år men växte upp på ett litet lantbruk i småländska Uråsa. Uppväxtplatsen har legat som grund till hans debutroman Korparna som tilldelades Augustpristet 2011. Genom huvudkaraktären Klas ögon får vi följa livet på en liten bondgård på 70-talet och hans fars förtvivlan över omständigheterna. Tillflyktsorten för Klas är hans umgänge med fåglarna och naturen. Boken tilldelades även Borås Tidnings debutantpris, Studieförbundet Vuxenskolans författarpris och Stora läsarpriset. Bannerhed har tidigare jobbat som redaktör, universitetslärare och utredare.

Eija Hetekivi Olsson är född 1973 och uppvuxen i Göteborgsförorterna Gårdsten och Bergsjön. Hon jobbade som trappstädare och restaurangbiträde innan hon läste in gymnasiet på kmvux och utbildade sig till lärare. 2012 debuterade Hetekivi Olsson med romanen Ingenbarnsland. Det är i hennes barndoms Gårdsten på 80-talet som romanen utspelar sig. Den beskriver ett Sverige efter folkhemsåren där flickan Miira som, trots att hon är född i Sverige, ses som invandrare och tvingas läsa svenska som andra språk. Men Miira vägrar väja för något eller låta någon bestämma över henne. Ingenbarnsland har kallats en statarroman för vår tid och skapat debatt om fattigdomen idag.

Lotta Olsson, född 1973, debuterade med Skuggor och speglingar (1994), en sonettsamling där de grekiska myterna om Persefone och Demeter kombinerades med skildringar av samtida kvinnlig utsatthet, främst i form av ätstörningar. I sonettkransen Den mörka stigen (2003) gör hon återigen bruk av den strängt bundna poesin. Olsson har även skrivit romaner samt dagsvers i Expressen under många år. 1999 debuterade hon som barnboksförfattare med versberättelsen Prata persilja. Olsson har även översatt från engelska, båda barnböcker och vuxenböcker, bl.a. nyöversättningen av sångverserna i Ringarnas herre, i den nya tolkningen av J.R.R. Tolkiens Lord of the Rings. I höst är Olsson aktuell med en efterlängtad ny diktsamling, Himmel i hav, en dialog om uppväxten, moderskapet och poesin, där hon genom diktjaget återvänder till spegelbilden Persefone, flickan som blir bortrövad av dödsguden Hades.

Marianne Larsen är dansk poet och föddes i Kalundborg 1955. Hon räknas som en av nordens främsta poeter och har sedan debuten 1971 givit ut en mängd diktsamlingar, romaner och barnböcker. Hennes dikter är översatta till 15 språk och hon har även skrivit dramatik. Dikterna utgår ofta från språket som en del av världen, med vilket makthavare kan undertrycka både psykisk och politiskt. Men språket och dikten kan även slå sprickor i verkligheten som i sin tur ger upphov till nya upplevelser och möjligheter.

Kontaktperson:

Pål Börjesson
Forum för poesi och prosa
Prinsgatan 12
413 05  Göteborg
poesiochprosa@gmail.com
Telefon: 031 – 751 25 50

Tid och plats

3 oktober

19:00

Biljetter och info

Kontaktperson