Välkommen till Forum för poesi och prosa i Göteborg

Tema Tillsammans med Monika Fagerholm, Lina Ekdahl och Madeleine Hessérus – dessutom framförs en text av Lars Andersson av sångaren och vispoeten Dan Berglund, ackompanjerad av Tobias Andersson på gitarr.

OBS! Lars Andersson, som tidigare varit annonserad att medverka, ställer dessvärre in p.g.a. sjukdom.

Plats: Konsertsalen, Musikens hus

Tid: 19.00 (insläpp förköp kl. 18, övriga 18.30)
Inträde: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
Förköp: Pusterviks biljetter 031-130680, Ticnet 077-1707070, www.ticnet.se
Förtäring: mat och dryck, bakverk, smörgåsar – fullständiga rättigheter
Arrangör: Författarcentrum Väst med stöd av Västra Götaland, Kulturrådet, Göteborg och ABF Göteborg.

Om författarna:

Monika Fagerholm är född 1961 i Helsingfors och debuterade 1987 med Sham, en serie korta prosastycken. Fagerholm fick sitt definitiva publika genombrott med romanen Underbara kvinnor vid vatten (1994) som belönades med Runebergspriset, översattes till nio språk och filmatiserades. Efter ytterligare en uppmärksammad roman, Diva (1998), belönades Fagerholm med Augustpriset för Den amerikanska flickan (2004). Den fristående uppföljaren Glitterscenen (2009), nominerades till Nordiska rådets pris. I februari 2013 är Fagerholm aktuell med romanen Lola uppochner, i vilken huvudpersonen Jana efter sjutton år återvänder till den lilla staden Flatnäs där minnet av ett brutalt mord i mitten av 90-talet är i högsta grad levande.

Lars Andersson, född 1954, debuterade som 19-åring med Brandlyra, en mogen roman skriven i Sandemoses stil, vilket ledde till att Andersson misstänktes vara bulvan för en äldre författare. 1979 kom det publika genombrottet med samtidsromanen Snöljus, som behandlade den moderna människans utsatthet i samhället. Andersson har därefter skrivit en lång rad uppmärksammade romaner, publicerat flera essä- och artikelsamlingar, varit kulturchef på GT samt översatt författare från norska. Senast utkom han med romanen De levandes land, andra halvan av eposet Intill Klarälven som rosats av kritikerna. Andersson har belönats med bl.a. Svenska Dagbladets litteraturpris, Sveriges Radios romanpris och Ivar-Lo Johanssons personliga pris.

Lina Ekdahl, född 1964, är poet och dramatiker. Hon har sedan 1984 gjort otaliga framträdanden för publik på ett stort antal platser, i Sverige och utomlands. Efter medverkan i antologin En elva från Göteborg (1992), debuterade hon med diktsamlingen Fram på dagen (1994). Sedan dess har hon utkommit med ytterligare sex diktsamlingar, varav den senaste, Diktsamling (2012) mottogs med beröm. Ekdahl har utvecklat en alldeles egen diktarröst, präglad av rytm och upprepningar där det vardagsmänskliga krockar med omvärldens små och stora perspektiv. Ekdahl är översatt till bl.a. tyska och ukrainska och har belönats med både Werner Aspenström-priset och Gustav Fröding-sällskapets lyrikpris.

Madeleine Hessérus har skrivit romaner, novellsamlingar och dramatik. 1997 debuterade hon i bokform med novellsamlingen Inte vackrare än i Valparaíso. Den följdes av Den döda drottningen (2001). Med den kritikerrosade romanen Till Isola nådde hon en stor publik och den översattes till flera språk. Hennes senaste roman Staden utan kvinnor (2011) har sin utgångspunkt i urbaniteten, människans förhållande till stad och civilisation. Den utspelar sig i ett framtida Stockholm där det har byggts en hög försvarsmur som skiljer män från kvinnor. Romanen har lovordats av kritiker och beskrivits som en roman ”olik det mesta i den svenska samtidsprosan.”

Kontaktperson:

Pål Börjesson
Forum för poesi och prosa
Prinsgatan 12
413 05  Göteborg
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
Telefon: 031 – 751 25 50

Tid och plats

6 februari

19:00

Biljetter och info

Kontaktperson