Välkommen till Forum för poesi och prosa i Göteborg
Tema Historiens grepp med Yvonne Hirdman, Peter Fröberg Idling, Athena Farrokhzad och Gerður Kristný
Plats: Café Hängmattan, Musikens hus
Tid: 19.00 (insläpp förköp kl. 18, övriga 18.30)
Inträde: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
Förköp: Pusterviks biljetter 031-130680, Ticnet 077-1707070, www.ticnet.se
Förtäring: mat och dryck, bakverk, smörgåsar – fullständiga rättigheter
Arrangör: Författarcentrum Väst med stöd av Västra Götaland, Kulturrådet, Göteborg och ABF Göteborg
Om författarna:
Yvonne Hirdman, född 1943, är författare och professor i samtidshistoria vid Södertörns högskola samt professor i historia vid Stockholms universitet. Hirdman har i många år forskat om den svenska välfärdsstatens historia samt samhällets genusordning. Hon har haft avgörande betydelse för utvecklingen av genusteori som analysredskap. 2006 kom den mycket uppmärksammade Det tänkande hjärtat – boken om Alva Myrdal. 2010 fick Hirdman även ett kraftigt publikt genomslag med Den röda grevinnan, i vilken hon tecknar sin egen mors livshistoria under Europas omvälvande 1900-tal. Boken belönades med Augustpriset 2010 för bästa fackbok.
Peter Fröberg Idling, född 1972, är författare och litteraturkritiker i bl.a. DN och Tidningen Vi. Han debuterade med den skönlitterära dokumentärboken Pol Pots leende (2006). Sex år senare återvände han i litterär form till Kambodja, med den Augustprisnominerade romanen Sång till den storm som ska komma (2012). Boken utspelar sig under några skälvande veckor i Phnom Penh, sensommaren 1955, då landets första parlamentsval ska hållas. Triangeldramat mellan den unge Pol Pot, hans trolovade Somaly och hans huvudmotståndare Sam Sary, bildar en tät berättelse om begär och makt, kärlek och politik, där enskilda beslut oförutsett styr utvecklingen mot folkmordet 20 år senare.
Athena Farrokzhad, född 1983, är poet, översättare och kritiker på Aftonbladet Kultur. Hon debuterade 2009 med diktsamlingen Manualen (med Tova Gerge), har undervisat på Biskops-Arnö folkhögskola och är medlem i poesikollektivet G=T=B=R=G. Hon har översatt den fransk-amerikanska filosofen Monique Wittig, som var av stor betydelse för feminismens teoribildning, i volymen Den lesbiska kroppen. 2013 är hon aktuell med diktsamlingen Vitsvit, där utsagor om våld och vithet turneras i en dialog mellan familjemedlemmar bundna till varandra genom revolutionens och migrationens erfarenhet.
Gerður Kristný, född 1970, är en av Islands mest produktiva och mångfacetterade författare. Sedan debuten med diktsamlingen Ísfrétt (1994) har hon utkommit med ytterligare arton böcker av vitt skilda slag – romaner, novellsamlingar, diktsamlingar, barnböcker, en biografi och en reseskildring. 2004 belönades hon med Halldor Laxness-priset. 2010 nominerades hennes bok Blóðhófnir (Blodhov) till Nordiska rådets litteraturpris. Blóðhófnir är baserad på en av de nordiska myterna i Den poetiska Eddan, Skirnismál eller Sången om Skirnir, och berättar om asaguden Frejs bortrövande av jättekvinnan Gerður Gymisdóttir. Boken lovordades av kritiker och har utgivits på bl.a. danska och engelska.
Kontaktperson:
Pål Börjesson
Thomas Skuja
Forum för poesi och prosa
Prinsgatan 12
413 05 Göteborg
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
Telefon: 031 – 751 25 50
Tid och plats
10 april
19:00