Välkommen till Forum för poesi och prosa i Göteborg
Tema Oro med Kjell Westö, Marjaneh Bakhtiari, Jeny Rengman och Eva Runefelt
Plats: Konsertsalen, Musikens hus
Tid: 19.00
Inträde: 80 kr, 50 kr för medlemmar i FCV och Klubb Kamel
Förköp: Pusterviks biljetter 031-13 06 80, www.ticnet.se
Förtäring: mat och dryck, bakverk, smörgåsar – fullständiga rättigheter
Arrangör: Författarcentrum Väst med stöd av Västra Götaland, Kulturrådet, ABF, Bok&Bibliotek och Göteborg.
Om författarna:
Kjell Westö är en av de främsta finlandssvenska författarna idag och delar sin tid mellan Stockholm och Helsingfors. Han började sin litterära bana som poet, men övergick till noveller och slutligen romaner. Han fick sitt genombrott med romanen Drakarna över Helsingfors (1996) som erhöll Finlandiapriset. Sommaren 2013 visades dramaserien Där vi en gång gått i SVT. Westös senaste thrillerartade roman Hägring 38 (2013) utspelar sig i Helsingfors 1938 och Hitlers expansionspolitik väcker både vrede och beundran bland de gamla vännerna i den så kallade Onsdagsklubben, och huvudperson, advokaten Claes Thune, känner hur Europas splittring återspeglas i relationerna med kamraterna. Hägring 38 är nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris 2014.
Marjaneh Bakhtiari är född i Teheran, Iran. Hon bor numera i Malmö och har studerat socialantropologi och journalistik. Hon debuterade med romanen Kalla det vad fan du vill 2005. Den handlar om den upproriska Bahar var högutbildade föräldrar är tvungna att jobba på daghem och som pizzabagare. Bahar som är bättre på svenska än föräldrarna vet att utnyttja sin makt för att få som hon vill. Romanen som såldes i 50 000 exemplar i pocket dramatiserades och sattes upp på Malmö dramatiska teater hösten 2007. Hennes senaste roman kom ut 2013 och heter Godnattsagor för barn som dricker.
Jeny Rengman är utbildad socionom och skriver poesi och dramatik. Hon debuterade 2013 med diktsamlingen Huset. Boken är en undersökning av en kommunal organisationsstruktur uppbyggd efter en närmast militär, hierarkisk modell där målet att stödja och hjälpa barn kolliderar med maktspråket och den konstlade retoriken i huset. Honnörsord som ”barnet i centrum” och ”barnets perspektiv” ekar tomt i huset där ärenden bollas fram och tillbaka mellan husets olika rum, språk och nivåer av inflytande.
Eva Runefelt är född i Stockholm och är ansedd som en av våra främsta lyriker. Sedan 1980 är hon författare på heltid och hon har skrivit konstkritik i Svenska Dagbladet. Hon debuterade med romanen I Svackan (1975) och har sedan dess gett ut ett tiotal titlar. Hon har belönats med många priser och utmärkelser, däribland Gerard Bonniers lyrikpris 2002, Ekelöfpriset 2003 och De Nios lyrikpris 2008. Hennes senaste diktsamling Minnesburen kom ut 2013 och är nominerad till Nordiska Rådets Litteraturpris 2014.
Kontaktperson:
Thomas Skuja
Forum för poesi och prosa
Prinsgatan 12
413 05 Göteborg
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
Telefon: 031 – 751 25 50
Tid och plats
5 mars
19:00