Författaren

Tema Författaren med Sigrid Combüchen, Claus Beck-Nielsen, Jessica Kolterjahn och Helena Eriksson

Tid och plats

1 oktober

Konsertsalen, Musikens hus

19.00 (insläpp förköp kl. 18.00, övriga 18.30)

Biljetter och info

Förköp

Pusterviks biljetter 031-13 06 80, www.ticnet.se

Förtäring

Mat och dryck – fullständiga rättigheter

Arrangör

Författarcentrum Väst

Kontaktperson

Thomas Skuja
Forum för poesi och prosa
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031 – 751 25 50

Sigrid Combüchen

Sigrid Combüchen är författare och kulturjournalist och föddes i Solingen i Tyskland. När hon var sex flyttade familjen till Sverige och idag är hon bosatt i Lund. Hon debuterade redan 1960 som 18-åring med Ett rumsrent sällskap, en skarpsynt roman om en tysk familj och dess relationer till nazismen. Det stora genombrottet kom 1988 med Byron, en historisk roman om den engelske 1800-talspoeten Lord Byron. Med den nådde Combüchen även en internationell publik. Sedan 2003 är hon verksam som lärare på Författarskolan vid Lunds Universitet. 2010 tilldelades hon Auustpriset för Spill; en damroman. Hennes senaste verk Den umbärliga avhandlar författaren, journalisten och världsresenären Ida Bäckmann och hennes kriserade relation med den berömda skalden Gustaf Fröding. Selma Lagerlöf uppmuntrade henne att skriva en bok om förhållandet, men resultatet, Gralsökaren, blev dock en veritabel skandal och Bäckmann utsattes för en hatkampanj. Först på senare år har hon fått upprättelse.

Claus Beck-Nielsen

Claus Beck-Nielsen en dansk dramatiker, skådespelare, musiker och författare. Med berättelsen Selvmordsaktionen från 2006 nominerades Beck-Nielsen samma år till Nordiska rådets litteraturpris för första gången. I den beskriver han hur han och hans kollega utsatte sig för livsfara genom att 2004 till fots ta sig ini Irak för att “införa demokrati”, bärande en låda med texten The Democracy. 2008 kom den uppmärksammade biografin Claus Beck-Nilesen (1962-2001), i vilken författaren tar farväl av sin borgerliga existens; sin lägenhet, sitt namn och sin familj för att mötas av stängda dörrar i det danska samhället. Likt flera av hans verk tangerar det konstvärldens performance-estetik genom spelet med fiktion och verklighet och ifrågasättandet av identiteten. I sitt senaste verk Mine møder med De Danske Forfattere. Et spejlkabinet från 2013 beskriver han sina både komiska och existentiellt laddade möten med tolv danska författare som också utgör spegelbilder för författaren själv. Boken är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris 2014.

Jessica Kolterjahn

Jessica Kolterjahn är född och uppvuxen i småländska Värnamo, men bor numera i Stuvsta. Hon har arbetat som redaktör och skrivit två kritikerrosade romaner Ut ur skuggan och Nattfjäril i vilka hon på en tät och suggestiv prosa skildrat en svunnen tid och människor slitna mellan begär och rådande moral. I Kolterjahns senaste verk Den bästa dagen är en dag av törst skildras ett år i Karin Boyes liv. Boye är 31 år den kalla och hårda vinter 1932 när hon djupt deprimerad tar sin tillflykt till Berlin för att gå i psykoanalys hos den välrenommerade doktor Schindler. Den dekadenta storstaden, plågad av massarbetslöshet, våld, hat och explosiv fattigdom skrämmer henne, men hon finner också en för henne tidigare obekant värld på klubbar och caféer där män öppet älskar män och kvinnor älskar kvinnor.

Helena Eriksson

Helena Eriksson föddes i Nyköping, är poet och författare och är även verksam som översättare av främst fransk poesi. Hon är sedan i början av 1980-talet bosatt i Göteborg där hon bland annat studerat filosofi och måleri. Eriksson debuterade 1990 med diktsamlingen en byggnad åt mig och har sedan dess givit ut ytterligare nio diktsamlingar, den senaste hette Täthetsteoremet och kom ut 2008. Under 1990-talet satt hon med i tidskriften Ord&Bilds redaktion och har även medverkat kontinuerligt i tidskriften OEI. Hennes senaste verk Någon syr, är det du? (2014) är en undersökning i essäns form av författaren Unica Zürns och konstnären Hans Bellmers liv och verk. De möttes på en vernissage i Västberlin 1953 och tillbringade sjutton år tillsammans i Frankrike, innan Zürn efter åtskilliga sjukhusvistelser tog sitt liv 1970.