Möten

Möten med Lasse Berg, Pooneh Rohi, José H Romero och Ida Linde

Tid och plats

5 november

Stora scenen Blå Stället, Angered

18:30

Biljetter och info

Inträde

50 kr för alla

Förköp

Pusterviks biljetter 031-13 06 80, www.ticnet.se

Förtäring

Vi bjuder på något lätt att äta och dricka (ej fullständiga rättigheter denna kväll)

Arrangör

Författarcentrum Väst och Blå Stället

Kontaktperson

Thomas Skuja
Forum för poesi och prosa
poesiochprosa@forfattarcentrum.se
031 – 751 25 50

Lasse Berg

Lasse Berg har i årtionden ägnat sig åt att beskriva världen för lyssnare, tittar och läsare i böcker, TV-filmer, reportage och radioprogram. 60- och 70-talet ägnade han åt Asien. Därefter var han bosatt i södra Afrika, Rwanda och Etiopien fram till 2008. Hans Kalahari-serie om människans ursprung har sålt i nästan 100 000 exemplar. 2011 blev han nominerad till Augustpriset för Skymningssång i Kalahari. I vår är han aktuell med Ändå inte försvunnen – Om sorg, tröst och att vara människa, som tar sin utgångspunkt i hans egen sorg över sin dotters plötsliga död i en osannolikt olycka några år tidigare. I boken bearbetar han händelseförloppet och den svåra förlusten. Men han tar sig också an sorgen som ämne genom att söka i människans ursprung. Att älska, mista, sörja och trösta – kanske är det detta som gör oss mänskliga?

Pooneh Rohi

Pooneh Rohi är född i Iran men uppväxt i Stockholm och är doktorand i lingvistik. Rohi debuterade 2014 som författare med den kritikerhyllade roman Araben. En berättelse om en i själva verket iransk man vars dröm om det nya landet, om att kunna bli ett med det, sedan länge begravts. Men den handlar också om den unga kvinnan Yasaman som kom till Sverige som barn, och bara har luddiga minnen av livet i det gamla landet. Till skillnad från ‘araben’, har hon också lyckats så bra att hon blivit som som ett med det nya, hon kan alla koder och är “integrerad”. Ändå upplever Yasaman att hon är fast mellan två världar. En annan Yasaman vandrar ständigt som en skugga vid hennes sida, den hon hade varit om hennes föräldrar aldrig flyttat från Iran. Araben utvecklas till en sorgsen och uppfordrande berättelse om exilens sår och smärta och om skulden som vissa livsval för med sig.

José H Romero

José H Romero är född i gruvdistriktet Catavi, Bolivia och arbetar som tandtekniker, författare och bor i Göteborg. Romero är en av tusentals latinamerikaner som kom till Sverige från 1970 till mitten av 80-talet som politiska flyktingar från länder som då drabbades av militära diktaturer. Han är mycket aktiv i flera olika föreningar i Hammarkullen, bland annat Bolivia Kommité och CC Libertad. Han arbetar också i närradion, “Radio 19 de abril” (106,3 FM) som är knuten till Kulturförening Salvador Allende. Han tvingades fly från Bolivia 1973 och har levt i exil, i bland annat i Chile och Västtyskland (DDR). Romero har bland annat gett ut diktsamlingarna Siglo XXI (2005), Break (2008) och Pensamientos (2010) på spanska och på svenska 30 år och lite till… (2012). 2011 tilldelades Romero Angereds kulturpris.

Ida Linde

Ida Linde är verksam som författare, översättare och dramatiker. Hon debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För den kritikerhyllade romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. 2022 är Linde aktuell med Karons tunnelbana, en diktsamling där färjekarlen från dödsriket sitter på förarplatsen i nagellack och strumpbyxor. Hon fantiserar om att bara släppa allt, åtminstone att släppa av sin älskling vid en övergiven station. Kärlek och sorg förväxlas med varandra, samtidigt som passagerarna fortsätter att stiga på.