Välkommen till Forum för poesi och prosa i Göteborg

Tema Tradition med Märta Tikkanen, Agneta Pleijel, Jila Mossaed och Martin Enckell

Plats: Konsertsalen, Musikens hus

Tid: 19.00 (insläpp förköp kl. 18, övriga 18.30)
Inträde: 80 kr, 50 kr för studenter och medlemmar i FCV och Klubb Kamel
Förköp: Pusterviks biljetter 031-130680, Ticnet 077-1707070
www.ticnet.se samt sedvanliga förköpsställen
Förtäring: mat och dryck, bakverk, smörgåsar – fullständiga rättigheter
Arrangör: Författarcentrum Väst med stöd av Västra Götaland, Nordisk kulturfond, Kulturrådet, Bok & Bibliotek och Göteborg.

Om författarna:

Märta Tikkanen är en finlandssvensk författare, född 1935 i Helsingfors. Hon har arbetat som redaktör för Hufvudstadsbladet, rektor för Helsingfors svenska arbetarinstitut, lektor i svenska och som kolumnist i flertalet tidskrifter och tidningar. Tikkanen berättar i sin böcker om kvinnor som vill skydda sig från den värld som ägs av männen och som skapar sig och verkar i ett eget privat utrymme. Hennes böcker har översatts till 21 olika språk och har sålt i stora upplagor i länder som Sverige, Finland, Norge, Tyskland mfl. Tikkanen har vunnit en mängd priser, bla De Nios Vinterpris och 2002 tilldelades hon Svenska Akademiens Finlandspris. I september 2010 ges hennes nya roman, Emma & Uno, ut. Boken handlar om hennes egna morföräldrar, en gripande skildring av deras annorlunda kärlekssaga.

Agneta Pleijel är författare och kritiker. 1969 skrev hon sitt första skönlitterära verk, pjäsen Kollontaj som också blev hennes debut i tryckt form 1976. Innan dess hade hon bland annat varit kulturchef på Aftonbladet. Pleijel har även varit ordförande i svenska Pen-klubben och professor i dramatik vid Dramatiska institutet. Det stora genombrottet kom med romanen Vindspejaren (1987) en historia som spänner över fem generationer. 1997 gavs En vinter i Stockholm ut. Det är en brännande samtidsroman om kärlek som översatts till inte mindre än 17 språk. För romanen Lord Nevermore nominerades hon till Nordiska rådets pris. Pleijel sitter i samfundet De nio och har mottagit flertalet pris, bland annat Sveriges radios Stora romanpris, Gustaf Frödings stipendium och Selma Lagerlöfs litteraturpris.

Jila Mossaed är poet bosatt i Göteborg. Hon föddes 1948 i Teheran i Iran och kom till Sverige 1986. Hon har givit ut två romaner och fem diktsamlinga på persiska. Efter elva år i Sverige utkom hennes första diktsamling på svenska, den kritikerrosade Månen och den eviga kon (1997) som hon själva säger är ”en bro byggd av dyrbara rubiner för en lång resa”. I hennes andra svenska diktsamling, Sju vilda oceaner, är temat kärlek. Det är glödande kärleksdikter som hör hemma i en uråldrig persisk tradition, rikt på symboler och metaforer. Hon är ett känt namn bland alla de exiliranier som är spridda över världen. 1999 tilldelades hon ABF:s litteraturpris.

Martin Enckell är en finlandssvensk författare, översättare, poet och konstnär. Efter tretton års tystnad återvände Enckell under 2009 med en ny diktsamling, under ett ramsvart hjärta. Det är ett sorgearbete efter en skilsmässa, en innerlig och självrannsakande bekännelse, men även en uppgörelse med skilsmässans illusion, all svartsjuka, bitterhet och möjligen en slutlig försoning. Bland hans övriga utgivning märks bland annat diktsamlingen Pravda Love från 1983, som snabbt blev en kultbok bland unga poesiläsare och Gud All-En, kanske hans mest kända verk, inspirerat av persisk sufism.

Kontaktpersoner:

Carl Forsberg
Pål Börjesson
Forum för poesi och prosa
Prinsgatan 12
413 05 Göteborg
poesiochprosa@gmail.com
Telefon: 0762-366963

Tid och plats

6 oktober

19:00

Biljetter och info

Kontaktperson